Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože."— Transkript prezentace:

1 Skupina 6.

2  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože ptáci nemají žádné zuby, je jejich zažívací soustava speciálně přizpůsobena pro přijímání celých, nepřežvýkaných kousků potravy.  Ptáci používají různé strategie vyhledávání potravy. Sběr hmyzu, bezobratlých, ovoce a semen je charakteristický pro mnoho druhů.  Ptáci, kteří se živí mršinami, se nazývají rozkladači; dekompozitoři a patří mezi ně supi a kondoři. Zvláštní skupinu býložravých ptáků tvoří ptáci, kteří se živí pylem a nektarem květů. Nejznámější jsou kolibříci.

3 Vodní ptáci: měkké kousky pečiva a těstoviny. (Nesmí byt tvrdé). Dravci: čerstvé zbytky masa a vnitřnosti atd.. Koroptve: zásyp a přikrmovat zadinou. Strakapoudi: lůj nebo tukové směsi. Pěnkavi, strnadi, dlaskové, vrabci a kosi: zadina a zásyp. Sýkory: olejové semena, lůj a tukové směsi. (Zadina- semena plevele)

4 Jakmile se tedy stane, že zvířeti podáme plesnivou stravu a ono ji pozře, nebude trvat dlouho, než se mu začnou v žaludku uvolňovat z plísně škodlivé a jedovaté látky. Tyto škodlivé látky reagují s mikroflórou zažívacího ústrojí. Odborným výrazem se nazývají mykotoxiny.

5 Káně lesníSýkora modřinka  Potrava káně lesní je tvořena převážně malými savci, ve střední Evropě se pak jedná především o hraboše polní Dále požírá také ptáky, většinou mladé jedince, plazy červy, obojživelníky a ryby, konkrétně mrtvé nebo umírající jedince. Často vyhledává i auty sražená zvířata, čímž se sama vystavuje nebezpečí kolize s vozidly.  Sýkora modřinka patří mezi cenné požírače rostlinných škůdců, jako jsou např. motýlí housenky, křísi nebo mšice, ačkoli na jaře ráda ožírá i mladé pupeny a listy stromů nebo různá semínka, zvláště pak slunečnicová. V zimním období si potravu ráda zpestří burskými oříšky nebo živočišným tukem v síťkách.

6 Sýkora modřinka (všežravá) Káně lesní (masožravá)

7 Nestor keaKondoři a supi  Novozélandský nestor kea se živí stejnou měrou ovoce jako masem. Dříve byl podezírán z toho, že dokáže usmrtit ovci, nyní je však známo jim „jen“ vytrhává kousky masa z těla.  Kondoři: mají tak vynikající čich, že jsou schopni zachytit pach mršiny skrz husté koruny pralesa.  Supi: mají velmi slabý zobák, proto maso, kterým se živí, musí už být v rozkladu.

8  Který mrchožraví pták má vinikající čich? ……………..........  Co znamená slovo zadina?.....................................................  Nejznámější ptáci živící se nektarem?.....................................  Mrchožravý ptáci se nazývají rozkladači nebo?.......................  Sýkorka modřinka patří mezi cenné požírače?........................

9  Sýkorka koňadra pro svá mláďata sežene běžně 500 ks housenek denně. Kolik housenek musí sýkorka sehnat, jestliže svá mláďata krmí 23 dní ve hnízdě a dalších 11 dní mimo hnízdo.

10 Pracovali: Matěj Ševčík Jonáš Váverka Filip Voženílek Roman Drcmánek


Stáhnout ppt "Skupina 6..  Ptáci se živí různou potravou, zahrnující nektar, ovoce, rostliny, semena, zdechliny a různé drobné živočichy včetně dalších ptáků. Protože."

Podobné prezentace


Reklamy Google