Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tropický deštný prales - živočichové (fauna)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tropický deštný prales - živočichové (fauna)"— Transkript prezentace:

1 Tropický deštný prales - živočichové (fauna)

2 Tropický deštný les (prales)
Tento biom se doslova hemží životem. V neprostupných porostech vegetace se vyskytují nejrozmanitější živočišné formy, které se přizpůsobily životu v tomto prostředí mnoha adaptacemi.Dokážete vysvětlit, proč zrovna tento biom je druhově nejbohatší (cizím slovem má největší biodiverzitu)?

3 Biodiverzita = druhová rozmanitost, rozmanitost života

4 Deštné pralesy se doslova hemží životem
Deštné pralesy se doslova hemží životem. Od tlejícího pařezu v pralesní půdě až po nejvyšší výhonky stromových korun je každé vhodné místečko obydleno. Na ploše pouhých tisíc hektarů se vyskytuje až 400 druhů různých ptáků, 125 druhů savců, 150 druhů plazů a obojživelníků, 150 druhů motýlů a nespočítané, ale ohromné množství jiných bezobratlých živočichů, jako jsou například jedovatí pavouci a hmyz. Počet jedinců je samozřejmě mnohonásobně vyšší. Život je nejbohatší a nejpestřejší v korunách, kde se každá větvička, list či květ obrací ke slunci. Mnohá zvířata se nikdy v životě nedotknou země.

5 predátor, býložravec, masožravec, mrchožrout
Úkol 1 Na dvou fotografiích vidíte tropický deštný les (foto). Vaším úkolem je přiřadit fotografie jednotlivých živočichů k rostlinným patrům lesa, tak jak je to rozděleno na této fotografii. Zvířata pralesa Co rozhoduje o tom, v kterém rostlinném patru se vyskytují? Tyto pojmy, které již znáš, tě navedou ke správnému řešení. predátor, býložravec, masožravec, mrchožrout

6 2 1 ZPĚT

7 zpět zpět

8 Zvířata tropického lesa řešení
2 3 1 Mravenec Atta gueréza dendrobátka 5 6 harpyje 4 gorila kolibřík 9 8 jaguár 7 okapi Motýl morfo

9 5 1 3 8 4 1 2 2 4 8 3 1 1 9 3 8 1 1 9 7 6 1

10 Jak jste již správně poznali, to, kde se daný druh zdržuje, záleží zejména na jídelníčku, který je pro každého typický. Již z minulých hodin víme, že podle potravní specializace rozdělujeme živočichy na: Jak jsou však zvířata přizpůsobena k příjmu potravy a čím se v tropickém deštném lese živí?


Stáhnout ppt "Tropický deštný prales - živočichové (fauna)"

Podobné prezentace


Reklamy Google