Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se."— Transkript prezentace:

1 Diskový oddíl

2 Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se jeví jako několik nezávislých disků, které mohou být nejen různě naformátovány (tj. mít odlišnou logickou strukturu), ale mohou obsahovat dokonce i různé operační systémy

3

4 Partition Table Rozdělení fyzického disku na logické diskové oddíly bývá uvedeno v tzv. Partition Table (tabulka rozdělení disku), která se nachází na úplně prvním sektoru disku Bývá rozdělena na primární (primary) a na takzvaný rozšířený (extendend) diskový oddíl

5 Rozdělení disku umožňuje: Instalaci více operačních systémů (například MS Windows a Linux) na jeden disk (uživatel může mít více jak jeden operační systém na svém PC, přičemž pouze jeden může být v daném čase v provozu

6 Rozdělení disku umožňuje: Vyřešit omezení velikosti logického oddílu – rozdělením na více menších (přístup k souborům na jednom velkém oddílu je pomalejší než na dvou menších).

7 Rozdělení disku umožňuje: Použití různých souborových systémů pro různé účely (jeden logický disk datový a druhý pro operační systém)

8 Rozdělení disku umožňuje: Ochranu souborů (logická poškození disku zasahují oddíly tak, že poškodí jeden oddíl a ostatní zůstanou nepoškozeny)

9 Rozdělení disku umožňuje: Vyšší úroveň organizace dat - vyšší efektivita systému (např. rozdělený disk určený k digitálnímu zpracování videa)

10 MBR Tabulka s popisem rozdělení disku se nachází na jeho úplném začátku v takzvaném MBR (Master Boot Record - tj. prvních 512 bajtů na disku).

11 Typy oddílů Windows MS DOS FAT 16 FAT 32 (dříve u Windows, dnes u paměťových karet) NTFS (nyní u Windows) ISO 9660 (pro ukládání souborů na CD a DVD)

12 Typy oddílů Linux Ext2Ext3ReiserFSJFS…

13 Souborový systém (filesystem) je označení pro způsob organizace souborů (informací) tak, aby bylo možné je snadno najít a přistupovat k nim Souborové systémy používají paměťová média jako např. pevný disk, paměťové karty, CD, DVD… může poskytovat přístup k datům uloženým na serveru (síťové souborové systémy) nebo přístup k čistě virtuálním datům (Linuxu) Linuxu Souborový systém umožňuje ukládat data do souborů, které jsou označeny názvy. Obvykle také umožňuje vytvářet adresáře, pomocí kterých lze soubory organizovat do stromové struktury. souborůadresářesouborůadresáře


Stáhnout ppt "Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se."

Podobné prezentace


Reklamy Google