Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deutsch? Ja, natürlich Němčina? Ano, samozřejmě. Co v této prezentaci najdete 1. Výměnné jazykové pobyty 2. Němčina jinak: Německý den na GJVJ 3. Spolupráce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deutsch? Ja, natürlich Němčina? Ano, samozřejmě. Co v této prezentaci najdete 1. Výměnné jazykové pobyty 2. Němčina jinak: Německý den na GJVJ 3. Spolupráce."— Transkript prezentace:

1 Deutsch? Ja, natürlich Němčina? Ano, samozřejmě

2 Co v této prezentaci najdete 1. Výměnné jazykové pobyty 2. Němčina jinak: Německý den na GJVJ 3. Spolupráce s partnerskými školami 4. Možnost studovat rok v Německu - Euregio-Gastschuljahr 5. Hledat, psát, tvořit: soutěž „Společně v Evropě“ 6. Projekt Objevuj rozmanitost 7. Tandem teaching: výuka s rakouskými učiteli 8. Zahraniční exkurze 9. Konverzační soutěž Olympiáda v němčině 10. On-line soutěž „Němčinář roku“ 11. Kurs na zkoušku Zertifikat Deutsch B1, B2 ve škole 12. Tituly nejpoužívanějších učebnic

3 1. Výměnné jazykové pobyty Naše škola pořádá každoročně výměnné týdenní jazykové pobyty s Tassilo Gymnáziem v bavorském Simbachu. Němečtí žáci přijíždějí do Českých Budějovic a poznávají město, okolí a kulturní památky. Němci se každý rok těší na splutí Vltavy na raftech. Na oplátku jsou čeští žáci ubytováni v hostitelských rodinách v Německu a účastní se kulturního a sportovního programu. K nejhezčím dnům patří prohlídka Mnichova nebo Evropské rezervace Dolní Inn. Při setkáních v Čechách i v Bavorsku nechybějí sportovní a společenské akce nebo neformální posezení při grilování v přátelské atmosféře.

4 1.1 Společná prohlídka města

5 1.2 Řešení úkolů při Stadtrallye

6 1.3 Únava po vyučování není znát

7 1.4 Večer u bowlingu

8 1.5 Březnové splutí Vltavy

9 1.7 Mnichov Olympijský park

10 1.8 Přijetí u primátora v Simbachu

11 1.9 Rychle to uteklo

12 2. Němčina jinak: Německý den na GJVJ Letos jsme poprvé uspořádali Německý den. Ukázali jsme němčinu ve světle kultury, stravování, zábavy a kvízů. Žáci nacvičili typické německé tance, přinesli kulinářské speciality, sehráli divadelní scény. Hudba a vystoupení pěveckého sboru a sportovní utkání Mendík zarámovaly pestrý německý den. Program obohatil výstup džezového souboru, který přijel z partnerského Gymnázia Roberta Schumana v Chamu.

13 2.1 Zahájení

14 2.2 Bavorský tanec Schuhplattler

15 2.3 Soubor Rammstein-Cover

16 2.4 Balónek nesmí spadnout

17 2.5 Divadlo Napříč dějinami Německa. Voltaire a Rousseau

18 2.6 To už dnes v Německu není

19 2.7 Před stavbou Berlínské zdi

20 2.8 Srpen 1961: Berlínská zeď stojí

21 2.9 Nad stolními hrami

22 2.10 Paní prof. Olga Thamová, hlavní autorka a režisérka Německého dne

23 2.11 Divadlo: Hänsel und Gretl v podání kvarty

24 2.12 Chtěl by každý: půllitr, který se nikdy nevyprázdní

25 2.13 Bavorské kroje

26 2.14 Živé obrazy

27 2.15 Volejbal s žáky partnerské školy

28 2.16 Závěrečné rozloučení

29 2.17 Hlavní sponzor firma Robert Bosch Budweis

30 3. Spolupráce s partnerskými školami Naším partnerským gymnáziem je vedle Tassilo Gymnázia také Gymnázium Roberta Schumana v Chamu. Žáci se spolu setkávají hlavně na Železném studentovi, akci pořádané Klubem cestovatelů. Letos Schumanisté přijeli s džezovým souborem na německý den a sehráli s našimi žáky přátelské utkání ve volejbalu. RSG Cham je naší první partnerskou školou, s níž jsme navázali kontakty už v roce 1990. Na německém dnu jsme si mohli připomenout a oslavit 25. výročí spolupráce.

31 4. Možnost studovat rok v Německu – Euregio- Gastschuljahr K zahraničním aktivitám školy patří příprava Bavorsko-českého školního roku Euregio Gastschuljahr. Žáci mohou studovat rok na vybraných bavorských gymnáziích a po návratu pokračovat ve studiu ve své kmenové třídě nebo ročník na české škole opakovat. Rok pobytu v cizině znamená velké kulturní i jazykové obohacení a předpoklady úspěšně složit certifikovanou zkoušku z němčiny.

32 5. Hledat, psát, tvořit: soutěž Společně v Evropě Společně v Evropě: Bádensko-Württembersko a Česko To je název nové soutěže, kterou pořádá Tandem Plzeň-Regensburg. Soutěží se v kategoriích hledat a najít, psát a tvořit a umělecká tvorba. Naši žáci mají dobré předpoklady uspět v první vědomostní části, pro druhou kategorii máme řadu dobrých stylistů a literárně nadaných žáků. Třetí téma je mezioborové a spolupracuje s výtvarnou výchovou. Že máme výrazné talenty, může dosvědčit bohatá výzdoba interiéru a hlavního schodiště školy.

33 6. Projekt Objevuj rozmanitost Několikadenní pobyt žáků nižšího gymnázia v hornofalckém městečku Waldmünchen spolu s žáky Gymnázia R. Schumana v Chamu se setkal s ohlasem. Žáci spolu mimo jiné hráli divadlo, vymýšleli reklamní spoty, prezentace, neverbálně komunikovali, učili se týmové spolupráci i jazyku druhé skupiny, grilovali a zorganizovali diskotéku.

34 7. Tandem-Teaching: výuka s rakouskými učiteli Už třetím rokem proběhnou letos na škole hospitace a výstupy studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity ve spolupráci s jejich rakouskými kolegy z Pedagogického ústavu v Linci. Naši žáci si pochvalují změnu „tváří“ i témat: zeměvěda v podání rodilých mluvčích, rakouské osobnosti, ukázky hornorakouského dialektu, pro mladší žáky pak workshopy. Žáci si ověřují, s jak relativně malou slovní zásobou se už dokážou dorozumět, když pomáhá kontext a motivace.

35 8. Zahraniční exkurze Tradicí naší předmětové komise je pořádání jednodenních exkurzí do blízkých metropolí v Bavorsku a Rakousku. Předvánoční Vídeň či Pasov uvítají žáci v době, kdy školní povinnosti už tolik nedoléhají. Jiné exkurze spojujeme s přírodovědnými a technickými poznatky. Tak při návštěvě Mnichova žáci procházejí sály s exponáty vozů BMW, v Linci se účastní prohlídky hutnického komplexu VOEST- ALPINE nebo se dozvídají novinky o informačních technologiích, robotických konstrukcích či bionice v Ars elektronica v Linci. Tyto exkurze připravujeme ve spolupráci s ostatními přírodovědnými předměty. K dalším místům, které škola nabídla žákům, patří Berlín, Hallstadt, Salzburg, Salzkammergut, Mauthausen, Großglockner, Eisriesenwelt, Orlí hnízdo…

36 9. Konverzační soutěž Olympiáda v němčině Studium cizího jazyka bez pořádání jazykových soutěží ve školních, okresních a krajských kolech by nebylo to pravé. Teprve když mohu změřit své síly se spolužáky, poznám své skutečné dovednosti. Každoročně pořádáme pro jazykově nadané žáky olympiádu v němčině, která má pak své pokračování v okresním a krajském kole. V okresním kole se pravidelně naši žáci umísťují v první pětici v kategoriích tercie, kvarta a vyšší gymnázium.

37 10. On-line soutěž „Němčinář roku“ Institut rozvoje kompetencí v Rychnově u Jablonce nad Nisou pořádá každoročně soutěž Němčinář roku, které se naši jazykově nadaní žáci účastní. Formou on-line testu sestaveném na úrovni B1 a B2 řeší gramatiku, poslech a orientaci v textu. Test trvá šedesát minut. I touto formou si žáci mohou ověřit kvalitu svých jazykových kompetencí podle Společného evropského referenčního rámce (B1,B2).

38 11. Kurs na zkoušku Zertifikat Deutsch B1, B2 ve škole Ve školním roce 2015-2016 poprvé otevřeme nepovinný předmět – kurs na certifikát B1 a B2. Zkušební test ukázal, že zájemci o certifikovanou zkoušku z němčiny mají dobré předpoklady pro složení certifikátu B1 a mohou se v kurzu vypracovat k úrovni B2. Kurz bude otevřen v lednu 2016. Výhodou pro žáky bude bezplatný trénink na didaktických a poslechových testech a kontrola správnosti. Vlastní zkoušku pak je možno skládat na jazykových školách nebo institucích s právem jazykové zkoušky.

39 12. Tituly nejpoužívanějších učebnic


Stáhnout ppt "Deutsch? Ja, natürlich Němčina? Ano, samozřejmě. Co v této prezentaci najdete 1. Výměnné jazykové pobyty 2. Němčina jinak: Německý den na GJVJ 3. Spolupráce."

Podobné prezentace


Reklamy Google