Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor:Jiří Vondra Tematická sada: Fyzikální pokusy – Vlnová optika Téma:Interference světla na tenké vrstvě Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_09_09_VOJI

2 Anotace: Prezentace je určena k doplnění výkladu tematického celku Vlnová optika, konkrétně k ilustraci interference světla na tenké vrstvě. Obsahuje námět na pokus – výčet pomůcek, postup provedení, vysvětlení a fotodokumentaci provedeného pokusu. Lze ji proto využít k ilustraci probíraného jevu, ale také jako motivační prostředek pro žáky k jejich samostatnému provedení pokusu, i když pouze částečně.

3 INTERFERENCE SVĚTLA NA TENKÉ VRSTVĚ

4 Zařazení pokusu: Interference světla. Vlnová optika Pomůcky: školní souprava LOS (laser, čočka, tenká skleněná destička, stínítko) mýdlový roztok, drátěné oko (nebo bublifuk) Newtonova skla

5 Postup: Sestavíme pokus se školní soupravou LOS podle fotografie. Ke zbylým dvěma pokusům je třeba denní světlo, které necháme dopadat na vzduchovou vrstvu v Newtonových sklech nebo na tenkou vrstvu mýdlového roztoku.

6 Pokus se soupravou LOS laser spojná čočkaskleněná destička stínítko

7 Interference nastává mezi světelnými vlnami odraženými na horní a přední a zadní straně skleněné destičky.

8

9 Pokus s mýdlovou vrstvou

10 Pokus s Newtonovými skly

11 Newtonova skla (a tedy tenkou vrstvu vzduchu) lze osvítit také světlem laseru.

12 Poznámka: Při použití monofrekvenčního světla laseru pozorujeme červená maxima a tmavá minima. Při použití bílého světla pozorujeme různě barevné proužky nebo kroužky, podle toho pro jakou vlnovou délku nastaly v daném místě (s určitou tloušťkou) podmínky pro vznik maxima.

13 Vysvětlení: Pokud světlo dopadá na tenkou vrstvu, u níž se může odrážet na horní i dolní vrstvě, dochází k interferenci těchto dvou odražených vln. Výsledek interference závisí na tloušťce vrstvy, na tom, jestli při odrazech dochází nebo nedochází ke změně fáze, na úhlu dopadu a na materiálu vrstvy. K obdobnému jevu dochází i v prošlém světle.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google