Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Jan Charousek Liberec 2014. Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Jan Charousek Liberec 2014. Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Jan Charousek Liberec 2014

2 Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci účastníků. Formy cestovního ruchu – za základ bereme různé příčiny, které ho ovlivňují a důsledky, které přináší.

3 Formy cestovního ruchu Rekreační - pasivní a aktivní odpočinek ve vhodném prostředí s cílem obnovy fyzických a psychických sil. Sportovní – aktivní vykonávání různých sportovních činností (turistika, lyžování, cykloturistika, golf, apod.). Která lyžařská střediska v ČR znáte? http://www.lyzarska-strediska.cz/ Dobrodružný – zažít dobrodružství s určitou mírou rizika (např. adrenalinové sporty). Které adrenalinové sporty znáte, máte vlastní zkušenosti?

4 Myslivecký a rybářský – možnost lovu zvěře, ptáků, chytání ryb. Náboženský (poutní) – spojený s tradicemi světových náboženství (poutě na poutní místa – Mekka, Vatikán,…).

5 Lázeňský – představuje zdravotně-preventivní a léčebné činnosti pod odborným zdravotnickým dohledem ve volném čase. Zdravotní – snaha lidí preventivně ovlivňovat své zdraví před negativními důsledky současného způsobu života.

6 Obchodní - aktivity spojené s profesí. Kongresový – zahrnuje činnosti spojené s cestováním a pobytem v kongresovém místě, výměna vědeckých a odborných poznatků. Stimulační - cílem je stimulovat zaměstnance k vyšší motivaci pracovního výkonu.

7 Druhy cestovního ruchu 1. Geografické hledisko Domácí – představuje pobyt a cestování domácího obyvatelstva ve vlastní zemi. Zahraniční – je spojený s cestováním a pobytem obyvatel v zahraničí. Dělí se na: a) aktivní – příjezd zahraničních návštěvníků do cílové země. b) pasivní – cestování obyvatel do cílové země. Mezinárodní – tvoří aktivní i pasivní zahraniční cestovní ruch několika států. Vnitřní – zahrnuje domácí CR a aktivní zahraniční CR. Národní – domácí CR a pasivní zahraniční CR. Regionální – CR regionů a států jako cestovních cílů (např. Valašsko, východní Evropa).

8 2. Podle počtu účastníků Individuální CR – je založený na individuálním cestování a samostatném organizování pobytu jednotlivců nebo malé skupiny. Co považujete za výhody a nevýhody? Skupinový CR – účastníci cestují v organizovaných skupinách a využívají z toho vyplývající výhody. O jaké výhody se může jednat? (např. slevy při přepravě, ubytování, vstupném) Masový CR Ekologický CR

9

10 3. Podle způsobu organizování Individuální cesty – účastník organizuje cestu sám. Organizovaný zájezd/pobyt – cestu organizují profesionální organizátoři – např. cestovní kanceláře. Klubový cestovní ruch – účastníci pobývají v klubových zařízeních ve střediscích CR (moře, hory), součástí je ubytování, stravování a široká nabídka dalších služeb (např. animační programy). http://www.alexandria.cz/klubove-hotely-animace

11 4. Podle věku účastníků Cestovní ruch dětí – je určen dětem do 15 let, které se zúčastňují organizovaných pobytů a výletů bez účasti rodičů (dětské tábory, školní výlety,…) Mládežnický cestovní ruch – cestování mladých lidí ve věku 15 – 25 let (např. mezinárodní pracovní programy, zahraniční praxe studentů, jazykové pobyty). Máte nějaké vlastní zkušenosti? Rodinný cestovní ruch Seniorský cestovní ruch Jaké jsou hlavní rozdíly mezi rodinným a seniorským CR?

12 5. Podle délky účasti Výletní cestovní ruch - je spojený s pobytem mimo místo trvalého bydliště kratším než jeden den, bez přenocování. Krátkodobý cestovní ruch – nepřesahuje 2 – 3 přenocování (odpočinek, zábava, poznávání, sport). Víkendový cestovní ruch Dlouhodobý cestovní ruch – 3 a více přenocování.

13 6. Podle převažujícího místa pobytu Městský – památky, kultura, sport, služební cesty,… Příměstský – 1 – 2 dny, dostupnost města HMD Venkovský – cestování a pobyt lidí ve venkovském prostředí. Agroturistika – návrat k přírodě a aktivní odpočinek - přehled agrofarem v ČR na: www.agroturistika.thoendel.cz Horský, vysokohorský – pobyt v horských a vysokohorských střediscích – lyžování, turistika,… Přímořský – přímořská letoviska

14 7. Podle ročního období Sezónní – letní, zimní Mimosezónní Celoroční Charakterizujte tyto jednotlivé typy, uveďte místa v ČR i ve světě, výhody a nevýhody pro provozovatele zařízení.

15 8. Podle použitého dopravního prostředku Motorizovaný – využití přepravy motorovým dopravním prostředkem. Železniční – cestování po železnici (vsedě, lůžkový nebo lehátkový vagon). Letecký – prostřednictvím leteckých společností na pravidelných a nepravidelných (charterových) linkách, vyhlídkové lety. Lodní – pobyt na říční nebo mořské lodi, jachtě.

16 9. Z hlediska dynamiky Pobytový – účastníci pobývají více dnů na jednom místě, v závislosti na druhu cestovního ruchu (lázeňský, zdravotní,…) se věnují určitým aktivitám. Putovní – cestování po určité trase, podle předem vypracovaného programu s určitým poznávacím cílem.

17 10. Ze sociologického hlediska Návštěvy příbuzných a známých – tuzemsko i zahraničí. Sociální cestovní ruch – část nebo veškeré náklady hradí stát (např. skupina hendikepovaných osob). Komerční cestovní ruch – účastník hradí plnou výši nákladů. Etnický cestovní ruch – cestování s motivem návštěvy původní vlasti návštěvníků.

18 Děkuji za pozornost a s přáním hezkého dnes se s Vámi loučím


Stáhnout ppt "Mgr. Jan Charousek Liberec 2014. Cestovní ruch se projevuje v různých druzích a formách. Druhy cestovního ruchu – za základ posuzování CR bereme motivaci."

Podobné prezentace


Reklamy Google