Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asynchronní trojfázový motor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asynchronní trojfázový motor"— Transkript prezentace:

1 Asynchronní trojfázový motor
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Asynchronní trojfázový motor VY_30_INOVACE_ELE_738 Vypracoval: Ing. Josef Semrád

2 Asynchronní trojfázový motor
Většina motorů na střídavý proud jsou asynchronní motory. Konstrukce asynchronního trojfázového motoru Stator má trojfázové vinutí uložené v drážkách, jednotlivé cívky jsou posunuty o 120°. Uvnitř statoru je rotor, který má vinutí tvořené měděnými tyčemi, spojenými nakrátko, takže tvoří klec.

3 Princip činnosti: Přivedením trojfázového napětí do statoru se ve statoru vytvoří točivé magnetické pole, které ve vodičích rotoru indukuje napětí a tím i proud, který vytvoří magnetické pole rotoru. Vzájemným působením obou polí se rotor otáčí. Rotor má vždy nižší rychlost než točivé pole statoru, které má synchronní otáčky. Proto se otáčky rotoru nazývají asynchronní. Kdyby měl rotor synchronní otáčky, obě magnetická pole vůči sobě nepohybovala a tím by se v rotoru neindukovalo napětí a nevznikla by točivá síla. Míra rozdílu otáček pole a rotoru je nazývána skluz, udávána v procentech a definována jako ns … synchronní otáčky n … otáčky rotoru Tento motor je jednoduchý a spolehlivý, nemá však plynulou regulaci otáček. Použití : výtahy, obráběcí stroje, ventilátory, čerpadla atd.

4 Momentová charakteristika asynchronního motoru
Při spouštění odebírá asynchronní motor největší proud, ačkoli největší moment (Mmax) dosáhne až při vysokých otáčkách. Při rozběhu má motor skluz 100% a záběrový moment MZ . Po rozběhu dosáhne jmenovitých otáček (nn), na které byl stavěn a při nichž má jmenovitý moment Mn. Aby proudový náraz při rozběhu nebyl příliš velký, používají se také kroužkové asynchronní motory - do série s vinutím rotoru se zapojí rezistor, který se po rozběhu odpojí - např. pohon jeřábů.

5 PRACOVNÍ LIST Kontrolní otázky: • Jaké výhody a nevýhody má trojfázový asynchronní motor? • Co je to skluz? • Fungoval by motor, kdyby rotor běžel se synchronními otáčkami? • Proč se používá a jak funguje kroužkový asynchronní motor?

6 Zdroje: Kroha Petr, Tolar Jiří, Šustr Karel - Elektrotechnika pro 2. ročník SPŠ neelektrotechnických


Stáhnout ppt "Asynchronní trojfázový motor"

Podobné prezentace


Reklamy Google