Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Von Neumannovo schéma © M. P.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Von Neumannovo schéma © M. P."— Transkript prezentace:

1 Von Neumannovo schéma © M. P. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kdo byl von Neumann? Kdy žil? Kde žil? Kdo to byl – čím se zabýval?
„ajťák“ minulého století :) Kdy žil? Kde žil? Kdo to byl – čím se zabýval? Metodické poznámky: Na tomto místě sami studenti na internetu hledají odpovědi na otázky, ketré jsou v prezentaci, společné doplnění a představení autora koncepce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Před von Neumannem ENIAC sálový počítač v desítkové soustavě
váha: 30 tun chlazení složité programování těžkopádné, složité, neefektivní jeho výkon dnes nahradí čip necelý 1cm2 velký 18 000 elektronek, 70 000odporů, 1 500 relé Konstrukce rychlého klopného obvodu – byla ideální pro binární mód, přesto běžel v desítkové soustavě chlazeno proudem vzduchu z vrtulí dvou leteckých motorů Jednoduché programování se provádělo spojováním 130 kablíků – trvalo to celé týdny Na svou dobu úctyhodný výkon – 5 000 operací za sekundu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Von Neumannovo schéma model samočinného počítače
činnost rozdělena do bloků (5 funkčních jednotek)  efektivní dělba práce navrženo r. 1945 spoluautoři A. Burks, H. Goldstein nadčasová platnost zavrhl desítkovou soustavu činnost rozdělena do bloků ==> efektivní dělba práce publikováno r. 1945 spoluautoři A. Burks, H. Goldstein nadčasová platnost - základ architektury současných počítačů Ve své době byly body Von N. Počítače převratné (dvojková soustava, základní funkční části...) Edvac – počítač postavený na základě vonNeum. koncepce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Převod z dvojkové do desítkové soustavy
2 na = 0 × × × × × × × 26 = = 108 10011 Metodické poznámky: na prvním příkladu vyučující vysvětlí a názorně předvede, u druhého příkladu studenti parují sami, po chvíli si společně zkontrolují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Převod z desítkové do dvojkové soustavy
56 : 2 = 28 + 14 7 3 1 © M. P. příklad: 37 Metodické poznámky: na prvním příkladu vyučující vysvětlí a názorně předvede, u druhého příkladu studenti pracují sami, po chvíli si společně zkontrolují 5610 = Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Von Neumannovo schéma Řadič – řídí činnost všech částí počítače.
ALU (aritmetickologická jednotka) – provádí veškeré výpočty a logické operace. CPU (procesor) = řadič + ALU Operační paměť – uchovává zpracovávané programy, data a výsledky výpočtů. © M. P. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Von Neumannovo schéma vstup (vstupní zařízení) – určeno pro vstup programů a dat výstup (výstupní zařízení) – určeno pro výstup výsledků, které program zpracoval © M. P. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na


Stáhnout ppt "Von Neumannovo schéma © M. P."

Podobné prezentace


Reklamy Google