Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sluneční soustava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sluneční soustava."— Transkript prezentace:

1 Sluneční soustava

2 komety, meteorické roje a meteoroidy meziplanetární prach
K sluneční soustavě počítáme především Slunce a všechna tělesa, která se pohybují v jeho gravitačním poli: velké, střední planety planetky měsíce komety, meteorické roje a meteoroidy meziplanetární prach

3 Slunce je hlavním členem „sluneční rodiny“. Kolem něho obíhá osm planet, planetky a komety, kolem některých obíhají měsíce(družice). Základní silou, která drží sluneční rodinu pohromadě je gravitace.

4 Planety

5 Starobylé symboly „planet“

6

7 Komety

8 jsou zdrojem meteoroidů a
SRÁŽKY PLANETEK jsou zdrojem meteoroidů a meziplanetárního prachu (led, kamenné meteoroidy či prach, železné meteoroidy)

9 Zrnko meziplanetárního prachu – zachycené vysoko v atmosféře
Zrnko meziplanetárního prachu – zachycené vysoko v atmosféře. Jeho velikost je setina milimetru.

10 Všechna tato tělesa včetně Slunce obíhají kolem společného těžiště celé Sluneční soustavy po trajektoriích teoreticky složitých.

11 Hmotnost Slunce tvoří 99% hmotnosti celé sluneční soustavy
Těžiště soustavy je prakticky totožné se Sluncem a trajektorie planet jsou elipsy, v jejichž společném ohnisku je Slunce.

12 Pohyb těles ve Sluneční soustavě se řídí třemi Keplerovými zákony

13    Během roku se u nás vystřídají 4 roční období - jaro, léto, podzim a zima. Tyto změny jsou způsobeny sklonem zemské osy a oběhem Země okolo Slunce. Země oběhne Slunce za 365 a 1/4 dne. Při tomto oběhu Země urazí 939 miliónů km při průměrné rychlosti téměř 30 km/s (tj km/h). Jistě jste si všimli, že osa, kolem níž se otáčí glóbus, není kolmá k podstavci. Je nakloněná (o 23 a půl stupně vzhledem k podstavci). Stejně nakloněná je i pomyslná osa Země. Při pohybu kolem Slunce se sklon ani směr osy nemění. Směr zemské osy neustále míří k hvězdě ze souhvězdí Malého vozu - k Polárce (podle ní lze v noci určit sever).

14 Vlivem sklonění rotační osy Země se mění vzdálenost od Slunce a množství světla a tepla, které dopadá na jednu či druhou polokouli. Tato skutečnost se na Zemi projevuje střídáním ročních období v pořadí jaro, léto, podzim a zima. Jelikož se ke Slunci vždy více přivrací pouze jedna polokoule, je střídání ročních dob protočené a tedy se střídá mezi severní a jižní polokoulí. Platí, že když je na jižní polokouli léto, je na severní zima a opačně.

15 Otázky: Vyjmenuj planety sluneční soustavy v pořadí jejich vzdálenosti od Slunce. Která další tělesa patří do sluneční soustavy? Které těleso ve sluneční soustavě má největší hmotnost? Jaký tvar mají trajektorie planet? Kam směřuje zemská osa při oběhu Země kolem Slunce? Které jevy probíhající na Zemi souvisejí s obíháním Země kolem Slunce? Které jevy probíhající na Zemi souvisejí s jejím otáčením okolo osy?


Stáhnout ppt "Sluneční soustava."

Podobné prezentace


Reklamy Google