Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"— Transkript prezentace:

1 Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Základní pojmy Stavba počítače – z čeho se počítač skládá? Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie

2 Základní pojmy používané ve výpočetní technice
Hardware = fyzické vybavení počítače (souhrn hmotných technických prostředků umožňující provozování počítačového systému) – např. monitor, myš, klávesnice… Software = programové vybavení počítače, tj. nehmotná složka – např. data, programy aj.. Firmware = programové vybavení, které stojí na pomezí softwaru a hardwaru (tyto programy nemohou být uživatelem upravovány) Program = souhrn příkazů, pomocí nichž počítač vykonává konkrétní činnost Informace = vše, co předává zprávu o událostech a věcech, které se již udaly nebo teprve nastanou (jsou to data, které se dají strojově zpracovat) Data = jsou zaznamenávané údaje, čísla, znaky, hodnoty, symboly aj.. Aplikace = pojem označující počítačový program plnící konkrétní účel (větší programový balík aj..) BIT a BYTE (bajty) = jsou počítačové jednotky, pomocí kterých se měří kapacita paměti (Harddisk, DVD, USB ad.) 1 BYTE (bajt) se skládá z 8 bitů a do jednoho bytu je možné uložit jeden libovolný znak nebo číslo v rozmezí 0 – 255.

3 tzv. PC „písíčko“ (Personal Computer)
Seznámení s počítačem Počítač je vlastně jenom stroj (jako pračka, lednička atd..). Počítač je vlastně stroj na zpracování informací, vykonává přesně to, co mu uživatel – zadá. I přesto kolik toho počítač dokáže zvládnout, není inteligentní a neumí sám myslet. Vykonává pouze ty úkony a provádí pouze ty činnosti, které mu uživatel zadá a jak ho uživatel naprogramuje. Typ počítače – PC Ve střední Evropě je nejrozšířenějším typem osobního počítače jednoznačně tzv. PC „písíčko“ (Personal Computer)

4 Stavba počítače Z čeho se počítač skládá?
PC se skládá ze 4 základních komponentů: Skříň počítače Monitor Klávesnice Myš Uvedené komponenty jsou mezi sebou propojeny a tvoří tzv. POČÍTAČOVOU SESTAVU

5 Veškeré komponenty počítače rozděluje do 2 velkých skupin:
1. Interní (vnitřní) komponenty – jsou umístěny uvnitř skříně a na první pohled je není vidět (jedná se např. o procesor, harddisk aj. 2. Externí (vnější) komponenty – nacházejí se vně skříně (monitor, myš, ,klávesnice aj..) Externí komponenty navíc můžeme rozdělit na: Vstupní - (pomocí těchto komponentů putují informace od uživatele do počítače) Výstupní - (informace vystupují z počítače směrem k uživateli)

6 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha"

Podobné prezentace


Reklamy Google