Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)"— Transkript prezentace:

1 STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)

2 Rozlišujeme dvě základní formy státu:
1) monarchie 2) republiky

3 MONARCHIE Monarchové mají různé tituly – král, velkovévoda, císař, sultán, emír, kníže - tituly jsou dědičné 1) Absolutní monarchie (celkem 10) – moc v rukou panovníka, o státních záležitostech rozhoduje sám nebo s rádci, které sám volí i odvolává, má moc výkonnou i soudní (SAE, Omán, Saudská Arábie, Vatikán aj.). 2) Konstituční (parlamentní) monarchie (celkem 36) – moc panovníka je omezena, spíše reprezentační, výkonnou moc má vláda – sestavená na základě voleb, zákony vydává parlament, soudy jsou nezávislé (VB, Belgie, Nizozemsko, Japonko, Maroko aj.)

4 REPUBLIKA V čele stojí volený prezident, zákony – parlament, výkonná moc – vláda a prezident, soudní – nezávislé soudy. Parlamentní republika – pravomoci prezidenta omezeny vládou a parlamentem (např. ČR, NSR) Prezidentská republika – velké pravomoci v rukou prezidenta (např. USA, Rusko) Systém parlamentní republiky

5 Samostatná práce Kdy se Čechy staly královstvím? Jak se jmenoval první a poslední český král? Uveďte jména našich nejvyšších představitelů. Znáš jména dřívějších prezidentů Čech a ve kterém období vládly? Vysvětlete rozdíly mezi základními typy monarchií a republik a uveďte příklady. Zjistěte státní zřízení: Bruneje, Srí Lanky, Dánska, Finska, Maroka, Monaka, Litvy, Rakouska, Polska, Maďarska, Slovenska, Německa, Saúdské Arábie, Turecka, Austrálie. Které jsou tři základní složky státní moci?


Stáhnout ppt "STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)"

Podobné prezentace


Reklamy Google