Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová"— Transkript prezentace:

1 Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová
Délka Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová

2 Jednotky délky-převody jednotek
1 km = 1000m km = kilometr 1m = 10dm m = metr 1dm = 10cm dm = decimetr 1cm = 10mm cm = centimetr mm = milimetr

3 Staro egyptské délkové míry:
ater ater = 120 chet chet, khet loktů meh meh = 7 shep = 28 zebo remen shep dlaň zebo prst

4 Francouzké délkové míry:
pounce pied 1 pied = 12 pouces. aune toise 1 toise = 6 pieds = 72 pouces. mille lieue postale

5 Španělské délkové míry:
legua 1 legua = 5000 vara. milla 1 milla = 8 estadio = 5000 pie estadio . braza 1 braza = 2 vara vara 1 vara = 3 pie = 36 pulgadas pie pie = 12 pulgadas pulgadas

6 Délka a její měření v současnosti
-Každé měření je zatíženo chybou -Postup měření: -vybereme vhodné měřidlo(např. pravítko) -Popis měřidla: -stupnice -rozsah -1 dílek -odchylka 1.Na měřidlo se díváme kolmo. 2.Měřidlo je rovnoběžné s tělesem.

7 Historie měření délky Počátky měření se datují k počátku kulturní historie lidstva a začínají měřením délek a hmotnosti. Měřící technika se vyvíjela podle momentálních potřeb společnosti. S počátkem tovární výroby vznikají požadavky na vytvoření dalších veličin.  Největší rozmach měřicí techniky nastal v době Vědecko-technické revoluce, počátkem 20. století, v důsledku aplikace technického řízení u výrobních systémů. S rozvojem společnosti se zdokonaluje i měřicí technika. Technické měření jako zdroj informací je nezbytné pro poznání zkoumaného procesu nebo objektu. Téměř každý obor je na měřicí technice závislý. Provoz všech technických zařízení je dnes bez využití měřicí techniky téměř nemyslitelný. S použitou měřicí technikou úzce souvisí další vývoj a výzkum, zejména v technice a v přírodních vědách. Úlohou měřicí techniky je taktéž zjišťování jakosti výrobku. Jakost ovlivňuje plynulost a objem výroby, výrobní náklady i produktivitu práce, zejména pak použitelnost a prodejnost výrobku.

8 Arimetrický průměr Jak vypočítáme aritmetický průměr ?
Př. Urči výšku stolu. K co nejpřesnějšímu určení měřené hodnoty užijeme aritmetický průměr. Potřeby: vhodně zvolené měřidlo, papír, tužka, případně kalkulačka Příprava a provedení: Výšku stolu změříme pětkrát s dodržením všech zásad správného měření. Hodnoty si zapisujeme do tabulky. Určíme aritmetický průměr: sečteme naměřené hodnoty všech měření a součet vydělíme počtem měření.

9 Délka se dá měřit Svinovacím metrem Krejčovským metrem

10 Konec Použité zdroje internet: www.e-automatizace.cz www.zslado.cz


Stáhnout ppt "Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová"

Podobné prezentace


Reklamy Google