Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nerostné bohatství na zemi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nerostné bohatství na zemi"— Transkript prezentace:

1 Nerostné bohatství na zemi

2 Co to je? Nerostné bohatství znamená souhrn dosud nevytěžených, ale již známých a využitelných ložisek či zásob minerálů a hornin na nějakém území, nejčastěji určitého státu. Jak se nerostné suroviny z ložisek těží, jejich zásoby se vyčerpávají. Mezi tyto neobnovitelné zdroje patří například energetické suroviny (nafta, zemní plyn, uhlí), rudy nebo stavební materiály.

3 Těžba Těžba je dobývání nerostných surovin z pozemské přírody. Jedná se např. o rudy, kámen, uhlí, kaolin, rašelina a jiné suroviny.

4 Druhy těžby Těžba v hlubinných dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. Těžba v lomech- Doprava vytěženého materiálu po pásových dopravnících nebo těžkou technikou do úpravny na zpracování (drcení, mletí, plavení, třídění).

5 Těžba podle surovin Těžba rašeliny Těžba ropy Těžba soli Těžba síry
Těžba dříví Těžba kamene

6 Kdy Dojdou suroviny? Suroviny, které dnes lidstvo těží, za pár let nebo desetiletí navždy zmizí. Nahradit je nebude možné. Příkladem může být kov indium. Na světě je ho velmi málo, přesto se stále častěji užívá při výrobě polovodičů a elektronických součástek, nejnověji také při zhotovování LCD displejů a plochých obrazovek.

7 Možné řešení Na získaní gramu zlata je třeba vytěžit mnohdy až tunu rudy. Existuje však i snadnější způsob - sesbírat několik tuctů starých mobilních telefonů. Evropa dnes na jednu stranu čelí hrozícímu nedostatku cenných kovů, na druhou stranu ale však veliká "ložiska" nechává bez povšimnutí na svých skládkách vyřazené elektroniky.

8 Zdroje http://www.fiftyfifty.cz http://cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Nerostné bohatství na zemi"

Podobné prezentace


Reklamy Google