Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"— Transkript prezentace:

1 Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada: 2. Organická chemie Materiál: VY_32_INOVACE_OCHE.2 Vytvořený ve školním roce: 2013 Téma: ROPA-2.ČÁST Předmět a třída: CHEMIE, kvarta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen pro výklad učiva. Je potřeba PC s internetem, projektor, microsoft powerpoint. Autor: Ing. Magdalena Kučerová Klíčová slova: Ropa, vznik ropy, použití, alternativní paliva Ověřený dne:

2 ROPA 2.ČÁST - FAKTA

3 CO JE TO ROPA? Ropa je tmavě zbarvená olejovitá kapalina lehčí než voda. Nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry, často ve formě různě vydatných ložisek. Ropa je bohatá směs kapalných uhlovodíků různých struktur, v nichž jsou rozpuštěny plynné i tuhé uhlovodíky a také organické sloučeniny, které obsahují síru, dusík, kyslík.

4 VZNIK ROPY Podle nových vědeckých poznatků je nepochybné, že ropa nyní těžená, vznikla již před miliony let z organické hmoty. Na rozdíl od uhlí, jehož mocné podzemní sloje vznikly z organické hmoty pravěkých suchozemských rostlin, hlavním zdrojem organické hmoty pro vznik ropy byl mořský plankton.

5 VÝZNAM ROPY Ropa je pro současnou civilizaci především hlavním zdrojem energie. Dominantní postavení ropy jako energetické suroviny však pomalu přebírá uhlí. Ropa je také jednou z nejdůležitějších surovin pro chemický průmysl. Zpracováním ropy v rafineriích se zajišťuje výroba topných plynů a olejů, pohonných hmot pro vozidla, letadla a lodě, výroba motorových, průmyslových a topných olejů, výroba rozpouštědel, parafínu, polymerů, asfaltu a výroba základních chemikálií pro navazující odvětví chemického průmyslu.

6 TĚŽBA ROPY Kdysi existovaly lokality, kde ropa přirozeně vyvěrala na zemský povrch. Nyní se ropa získává pomocí vrtů. Většinou je v nalezišti společně s ropou přítomen zemní plyn, který zajišťuje potřebný tlak, a tak může ropa samovolně vytékat. To se nazývá primární způsob těžby. Obvykle lze takto získat kolem 20 % ropy obsažené v nalezišti. S postupem času tlak klesá až k bodu, kdy musí nastoupit sekundární metody, jako je čerpání ropy pomocí pump, nebo udržování podzemního tlaku vodní injektáží, zpětným pumpováním zemního plynu, vzduchu, příp. CO2. Dohromady, primárními a sekundárními metodami se podaří vytěžit 25–35 % celkového množství ropy.

7 ZPRACOVÁNÍ ROPY Ropa se zpracovává v rafinériích frakční destilací.
Frakční destilace – typ destilace při které se rozdělují směsi látek s blízkou teplotou varu. Těkavější frakce se získávají destilací za atmosférického tlaku. Méně těkavé podíly ( frakce) se zpracovávají vakuovou destilací ( za sníženého tlaku). Benzín je jedním z nejdůležitějších produktů zpracování ropy.

8 Poznámka: asfalt je zbytek po vakuové destilaci mazutu.
Destilace za atmosférického tlaku, zbytek po této destilaci-MAZUT- se dále zpracovává vakuovou destilací. Obrázek 1. Destilační frakce FRAKCE DESTILAČNÍ ROZMEZÍ (°C) POUŽITÍ plynná do 20 topné plyny benzinová 40-200 palivo pro zážehové motory, rozpouštědlo petrolejová palivo pro proudové letecké motory, svícení, rozpouštědlo plynový olej palivo pro vznětové motory, topení mazací oleje nad 360 mazací a topné oleje mazut impregnace, pojivo na vozovky (asfalt) Poznámka: asfalt je zbytek po vakuové destilaci mazutu.

9 CO SI PAMATUJETE…. Vlastními slovy vysvětli pojem ropa….
Jaká látka zajišťuje samovolné vytékání ropy z vrtu? Co je nejdůležitější frakcí z ropy? Jaký je rozdíl mezi atmosférickou a vakuovou destilací? Kdy se používají? Jak získáme asfalt a na co se používá?

10 ÚKOL PRO VÁS… V literatuře nebo na internetu vyhledej pojem OKTANOVÉ ČÍSLO…….. Zjisti k čemu se tento pojem vztahuje a co vyjadřuje…..

11 INTERNETOVÉ ZDROJE http://www.petroleum.cz/ropa/vznik-ropy.aspx
POUŽITÁ LITERATURA BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN Obrázek : vlastní zdroj –vytvořeno v MS Excel


Stáhnout ppt "Gymnázium a obchodní akademie Chodov"

Podobné prezentace


Reklamy Google