Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ"— Transkript prezentace:

1 ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/ ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ V ODBORNÉM VZDĚLÁVÁNÍ NA SOŠ LUHAČOVICE Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Před Kolumbem do Ameriky
KULTURA A LITERATURA AMERICKÝCH INDIÁNŮ Panorama Machu Picchu, symbolu incké civilizace

3 Text a fotodokumentace
Text: PaedDr. Karel Milička Foto: Karel Milička Reprodukce: Zpracovala: třída 4. K

4 Odkud přišli? Teorie migrace z Asie v několika migračních vlnách
okolo 15 tisíc let př. n. l. doba ledová = výrazný pokles hladiny oceánů, mezi Sibiří a Severní Amerikou se vytváří tzv. Beringova šíje. Předchůdci Indiánů následují migrující zvěří na nový kontinent.

5 První stopy Vyspělé městské a zemědělské kultury
na území Ameriky už 2000 let př. n. l. v dějinách se špatně orientujeme časové určení epoch se v odborné literatuře liší až o půl tisíciletí. Obsidiánový hrot šípu z Puerta Parada, dnešníGuatemala Somatotypy jednotlivých indiánských národů

6 Rané civilizace Osídlení území
Nejlidnatějším územím předkolumbovské Ameriky s 20 miliony obyvatel její střední část odkud vzešly první městské státy a z nich povstaly mocné říše lovci a sběrači jednoduchá zemědělská společnost komplexně hospodařící společnost Stav americké populace kolem roku 1000 př. n. l.

7 Olmékové Charakteristika (12. - 1. stol. př. n. l.)
zanikla náhle a záhadně živé dědictví po staletí. zemědělci (pěstovali kukuřici) Soška ptáčka. Mapa center náboženského a politického života Olméků

8 Olmékové Společnost řízená šlechtou a kněžími, kteří zaváděli první krvavé rituály, Velká skulptura – bůh nebo panovník

9 Olmékové Města společnost stavěla města
centra náboženského a politického života. Nádobka, asi z r. 300 př. n. l. Archeologické naleziště města Tres Zapotes

10 Olmékové Kalendář civilizace zmizela v hlubinách pralesů
vytvořila sluneční kalendář a číselnou soustavu Zadní část stély C z města Tres Zapotes s nejstarším záznamem data: čísla odpovídají kalendářnímu záznamu 3. září roku 32 př. n. l. Záznam patří i k nejstaršímu záznamu olméckého písma Stéla La Mojarra: Zárodek hieroglyfického písma a číslic na kalendáři Olméků na stéle (levá část zápisu)

11 Olmékové Písmo jednoduchý systém symbolických znaků – zárodek hieroglyfického písma. Zárodek hieroglyfického písma Olméků

12 Písemné prameny Předkolumbovské civilizace 1. jsou literárními národy
2. vyvinuly písmo a ke studiu jsou vděčnější i v případě, že písmo není rozluštěné 3. je tu velká naděje na případné pozdější rozluštění Stránka z kodexu Magliabechiano se symboly prvních čtyř dní středoamerického (zvl. aztéckého) 260 denního kalendáře: (Se = jedna) – Den (pazourkového) nože [tecpatl] (Ome = dva) – Dešťový den [quiahuitl] (Yei = tři) – Květinový den [xochitl] (Nahui = čtyři) – Den kajmana [xipaktl] Symbol pro Dešťový den se nápadně podobá glyfu boha Tlaloca.

13 Písemné prameny Stránka z kodexu zv. Osuna (z roku 1565, jehož pravděpodobným autorem je misionář Diego Durán) zachytila na str. 93 tři hieroglyfické symboly pro názvy měst Texcoco, Tenochtitlan (Mexico) a Tlacopán. Tři druhy pramenů: 1. vznik před příchodem dobyvatelů a v písmu, které kultura užívala 2. zapsané latinkou (v původním jazyce nebo v jazyce dobyvatelů), a to příslušníkem kultury, nebo podle vyprávění (nejčastěji misionářem) 3. zprávy kněží, mnichů a vojáků či úředníků

14 Písemné prameny Jaké typy písma středoamerické kultury používali?
1. Hieroglyfické (logografické) - pracuje s ideogramy jednotlivých slov, možno vyluštit jen tehdy, disponujeme-li srovnávacím materiálem, který by odhalil význam některých znaků Aztécký kalendář – hieroglyfy pro Dny vody, zajíce a jelena (starší nahuaské písmo nedokázalo úplně zaznamenat gramatické jevy a kontext věty bylo tedy třeba objasnit pomocí ikonografie, která nápisy obklopovala). Raný aztécký hieroglyf pro mluvící ženu (Florentinský kodex)

15 Písemné prameny Jaké typy písma středoamerické kultury používali?
2. Fonetické každé písmeno vyjadřuje jediný zvuk (nejjednodušší – k vyjádření velkého množství slov postačí malé množství písmen – systém velice přizpůsobivý a umožňuje nekonečné (dokonale srozumitelné) variace Stránka z pozdně aztéckého kodexu Boturini – kombinace hieroglyfů s fonetickými prvky.

16 Písemné prameny Jaké typy písma středoamerické kultury používali?
3 . Logosylabické znaky logografické (slova) a sylabické (slabiky) – praktičtější než hieroglyfy, bez variability fonetického systému. Umožňuje zápisy pomocí logogramů, logogramů a sylabických znaků, nebo pouze v sylabické formě. Příkladem je mayský logogram pro slovo Jaguár – BALAM, které může znamenat celé slovo nebo pouze slabiku „ba“. Naopak k logogramu „BALAM“ mohou být připojovány další slabiky umožňující morfologii tohoto slova (BALAM – A).


Stáhnout ppt "ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google