Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Přírodověda Ročník :

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Přírodověda Ročník :"— Transkript prezentace:

1 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Přírodověda Ročník : 5. Téma : Nerudni suroviny Autor : Jana Kamená

2 Nerudní suroviny Stavební kámen Mnoho vytěžených nerostných surovin se
používá jako stavební kámen, např. na stavbu mostů silnic domů

3 Jako stavební kámen se na území České republiky těží:
pískovec žula vápenec

4 Pískovec Pískovec obsahuje zpevněná zrna různých nerostů, nejčastěji
křemene a živce Původně byl sypkým pískem.

5 Vznik: Pískovce vznikaly v dávné minulosti před mnoha miliony let. Nejčastěji k tomu docházelo na dně a břehů řek, jezer a moří, v údolích nebo v rovinách. Působením větru a vody se tam usazovaly různě velké částečky původních zvětralých hornin - písek. Drobná zrna písku se v přírodě spojila přírodním tmelem až vznikla zpevněná usazená hornina - pískovec.

6 Poznej a doplň Tyto stavby a přírodní útvary jsou z pískovce.
Poznáš, které to jsou?

7 Vlastnosti a použití pískovce
Vlastnosti: pískovec je měkký, kusový dobře se opracovává je však méně odolný, než žula Použití: stavba mostů výroba pomníků a náhrobků zhotovení vodních kašen a soch V minulosti byl pískovec nejrozšířenějším stavebním kamenem. Těží se v pískovcových skalách.

8 Písek Písek je sypká usazená hornina. Je složen
z nezpevněných zrn různých nerostů, nejčastěji křemene a živce Co mají písek a pískovec společného?

9 Rozdíl mezi pískovcem a pískem
Písek = nezpevněná (sypká) zrníčka různých nerostů Pískovec = zrníčka různých nerostů zpevněná pří- rodním tmelem je sypký je kusový

10 Žula Žula je hornina, která je složena ze tří nerostů a to: křemene
živce slídy Nerostná zrna křemene a živce i šupinky slídy mají různou velikost i barvu. Křemen - poznáme podle šedé barvy zrn Živec jeho zrna jsou bílá, nažloutlá, narůžovělá až sytě hnědočervená Slída poznáme ji podle lesklých šupinek ( některé barvu lesklou stříbrnou, jiné lesklou hnědou)

11 Význam a použití žuly Žula je u nás jednou z nejrozšířenějších hornin.
Je to hospodářsky významná nerostná surovina důležitá pro náš průmysl i řemesla. Použití: čerstvě vytěžená žula je velmi pevná a tvrdá proto se využívá hlavně jako stavební a dlažební kámen

12 Co všechno je ze žuly? železnice chodníky ozdobné obklady stěn silnice
přehradní hráze různé budovy chodníky ozdobné obklady stěn ozdobné obklady schodišť vodní kašny pomníky sochy

13 Vápenec Vznik: Vápenec vznikl v dávných dobách z vápnitých
Vápenec je hornina tvořená převážně jedním nerostem ( kalcitem). Bývá světlé (bílé) barvy. Vznik: Vápenec vznikl v dávných dobách z vápnitých usazenin na dně moří nahromaděním vápni- tých koster a tělesných schránek nepatrně malých mořských živočichů. Výskyt: Vápencové masívy dnes nacházíme nejen na dně moří (př. korálové útesy), ale i na pevninách, kde tvoří celá pohoří (část Alp a Karpat) a krasová území. (Moravský kras)

14 korálový útes Moravský kras Bílé Karpaty Rozloha Moravského krasu

15 Význam a využití vápence
Vápenec patří u nás též mezi hospodářsky důležitou nerostnou surovinu. Kusový vápenec se dobývá v lomech. Ve vápenkách a cementárnách se z něj vyrábí vápno a cement. kámen na stavby výroba soch, pomníků, náhrobků Použití:

16 Poznáš mě? Jsem pevná odolná hornina. Jsem složena ze tří nerostů.
(křemene, živce a ) Jsem hornina tvořená převážně nerostem kalci- tem a vytvářím krasová území. Původně jsem byl sypký. Jsem tvořen zpevněnými zrny různých nerostů, nejčastěji křemene a živce.

17 Seznam použitých zdrojů
OBRÁZKY: 1) URL < ] 2) URL < [cit ] 3) URL < [cit ] 4) URL < cit ] 5) URL < >[cit ] 6) URL < >[cit ] 7)URL < ] 8) URL < cit ] 9) URL < > [cit ] 10) URL <

18 11) URL <http://masarykova. skolky-ltm
12) < 13) URL < 14) URL < 15) URL < [cit ] 16) URL < 17) URL< 18) URL < 19) URL< 20) URL < 21) URL < 22) URL< 23) URL <

19 LITERATURA: 19)MATYÁŠEK, J. - ŠTIKOVÁ, V. - TRNA, J. Přírodověda – Člověk a jeho svět, učebnice pro 5. ročník základní školy. 1. vydání. Brno: Nová škola s. 6-16


Stáhnout ppt "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Přírodověda Ročník :"

Podobné prezentace


Reklamy Google