Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

2 Transformátor - procvičování
Fyzika 9. ročník Mgr. Miroslav Vašica

3 Opakování: Vysvětli pojem transformátor….
Transformátor je elektrický netočivý stroj, který umožňuje přenášet elektrickou energii z jednoho obvodu do jiného pomocí vzájemné elektromagnetické indukce. Používá se většinou pro přeměnu střídavého napětí (např. z nízkého napětí na vysoké) nebo pro galvanické oddělení obvodů.

4 Popis transformátoru Transformátor je zařízení, pomocí něhož lze získat z nižšího napětí vyšší a naopak. Dvě cívky umístěné na společném jádře. Pokud se změní proud v primární cívce, v sekundární cívce se indukuje napětí a obvodem prochází indukovaný proud. V transformátoru se využívá jev elektromagnetické indukce.

5 Model transformátoru N1 N2 U2 U1 ~ ~ Schematická značka transformátoru
výstupní napětí vstupní napětí sekundární cívka primární cívka

6 U1 – vstupní napětí na primární cívce
N1 – počet závitů na primární cívce U2 – výstupní napětí na sekundární c. N2 – počet závitů na sekundární cívce

7 Úprava vzorce V základním vzorci se jednoduchou úpravou zbavíme zlomků. Odvození U1, U2, N1 a N2 Počet závitu na primární cívce Vstupní napětí Počet závitu na sekundární cívce Výstupní napětí

8 Vzorový příklad Primární cívka transformátoru má 750 závitů. Kolik závitů by měla mít sekundární cívka, aby transformátor bylo možné použít pro zapojení žárovky určené na 12 V, když máme k dispozici síťové napětí 230 V?

9 Řešení N1 = 920 U1 = 230 V U2 = 12 V --------------- N2 = ?
Sekundární cívka má 48 závitů.

10 1) Urči výkon žárovky, která je připojena k transformátoru. Na primární cívce je 250 závitů a je připojena k napětí 230 V. Sekundární cívka má 50 závitů a prochází jí proud 5 A. Zároveň vypočítej zbylé hodnoty.

11 2) Jaké napětí je na sekundární cívce transformátoru, jestliže je primární cívka připojena na napětí 12O V a má 100 závitů. Sekundární cívka má 20 závitů a žárovka má výkon 6 W.Urči, jaký proud prochází oběma cívkami.

12 Nákresy 1/ a 2/:

13 3/

14 Zdroje: Výukové materiály pro ZŠ


Stáhnout ppt "INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google