Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Recyklace Jméno : Matyáš Veselý Datum: 23. dubna 2014 Třída: 2.L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Recyklace Jméno : Matyáš Veselý Datum: 23. dubna 2014 Třída: 2.L"— Transkript prezentace:

1 Recyklace Jméno : Matyáš Veselý Datum: 23. dubna 2014 Třída: 2.L
Téma : Recyklace Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík

2 Co je to recyklace ? Opětovné zužitkování materiálů získaných z odpadů. Některé materiály lze recyklovat bez významných ztrát kvality. (např. : sklo, které lze přetavovat mnohokrát dokola)  U jiných materiálů dochází ke zhoršení vlastností. (např. : papír, u kterého dochází při opětovném zpracování ke zkracování vláken.

3 Co můžeme recyklovat ? Lze recyklovat všechny druhy odpadů, které člověk vyprodukuje. Je to jen otázka energie, lidského úsilí a peněz. Zaměřujeme se na ty odpady, kterých je dostatečné množství a jejichž zpracování je účelné či žádoucí.

4 Plasty Záleží na druhu. Některé lze znovu roztavit a znova zpracovat, jiné se smíchávají s ostatními plasty (směsný plast), z kterých se vylisuje nějaký výrobek (např.: lavičky, příčné prahy pro zpomalování dopravy a další).

5 Třídění Je velmi důležité, aby byla dodržována kvalita třídění odpadu. Stačí aby někdo hodil daný odpad do jiného kontejneru než má a ten pak může být odvezen na skládku nebo do spalovny. Jeden nezodpovědný člověk tak může znehodnotit úsilí mnoha jiných lidí.

6 Nebezpečný odpad Patří sem veškeré chemikálie, barvy, laky, baterie, staré léky (lze odevzdat v lékárnách), zářivky, elektroodpad apod. Nejběžnějším způsobem sběru jsou sběrné dvory, kam občané tyto odpady mohou zdarma odkládat. 

7 Výhody recyklace Snížení potřeby těžby nových surovin (železná ruda, bauxit) Částečné zabránění skládek Poskytuje lepší kvalitu života pro lidi snižování objemu stavebního odpadu

8 Finanční úspora Úspora poplatků za uložení na běžné skládce.
Úspora nákladů na dopravu. Výsledné recyklované produkty jsou levnější než původní materiály.

9 Zdroje: Obrázků 1. obrázek: : 2. obrázek: 3. obrázek: 4. obrázek

10 Zdroje: Stránek

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Recyklace Jméno : Matyáš Veselý Datum: 23. dubna 2014 Třída: 2.L"

Podobné prezentace


Reklamy Google