Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velká Británie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velká Británie."— Transkript prezentace:

1 Velká Británie

2 Základní informace Přesný název: Spojené království Velké Británie a Severního Irska Rozloha: km² Hlavní město: Londýn Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 249 obyvatel/km² Úřední jazyk: angličtina Státní zřízení: konstituční monarchie

3 Další informace Nejvyšší bod: Ben Nevis (1343 m. n m.)
Náboženství: anglikánské Vznik: 1707 Časové pásmo: +0 (Greenwich-Londýn ) HDP: USD (člen G8) Královna: Alžběta II. Premiér: Gordon Brown Měna: libra šterlinků (GBP)

4 Geografie

5 Země, poměrně malá rozlohou, je velice pestrá co do typu geologické stavby i krajiny. Krajina ve větší části střední a jižní Anglie je jen mírně zvlněná, naproti tomu v severní Anglii, Skotsku, Walesu a Severním Irsku je velmi členitá a hornatá.

6 Skotsko a okolní ostrovy - Hebridy, Orkneje a Shetlandy - tvoří nejsevernější část Británie. Členitý povrch Skotska tvoří čtyři oblasti: Kaledonské hory (Severozápadní vysočina) jsou od nejrozsáhlejšího pohoří Grampiany odděleny Kaledonským průplavem se známým jezerem Loch Ness. Nad jižním koncem průplavu se tyčí nejvyšší hora britských ostrovů Ben Nevis (1343 m). Nížina ve středním Skotsku se zvedá k jihu do Jihoskotské vysočiny. Cheviotské vrchy na samém jihu Skotska tvoří přirozenou hranici s Anglií.

7 Jižně od nich se v poledníkovém směru až do střední Anglie táhnou Penniny. Na severozápadě leží ledovci modelované Kumbrické hory (978 m) a známá jezerní oblast (národní park Lake District). Na severovýchodě se rozkládá nevysoké yorkshirské vřesoviště. Ve střední Anglii, jižně od Pennin, je krajina zvlněná, kopcovitá, zatímco východ země je převážně rovinatý. Temže, nejdelší řeka Británie, pramení v Cotswoldských vrších na jihu střední Anglie, teče na jihovýchod, protéká Londýnem a vlévá se širokou nálevkou do Severního moře. Vysočiny na Cornwallském poloostrově pokrývají další chráněná vřesoviště Dartmoor a Exmoor.

8 Nejhornatější oblastí ostrovů je Wales, omývaný na severu Irským mořem, Svatojiřským průlivem na západě a Bristolským zálivem na jihu. Vnitřní Wales vyplňují Kambrické hory s nejvyšší horou Snowdon (1085 m) na severozápadě. Ve středním Walesu pramení Severn, druhá nejdelší řeka Británie, která se vlévá do hluboce zaříznutého Bristolského zálivu.

9 Velká města: Birmingham, Glasgow, Manchester, Sheffield, Liverpool, Leeds, Bristol Nejníže položené místo: The Fens, východní Anglie, až 4 m pod hladinou moře Nejvýše položené místo: Ben Nevis, 1343 m n. m., Grampiany Turisticky oblíbená místa: Londýn, Edinburgh, Windsor, Oxford, Cambridge

10 Hranice Spojené království Velké Británie a Severního Irska (většinou označované jen nepřesně a zjednodušeně názvem Velká Británie, někdy jen Británie nebo dokonce chybně Anglie) je ostrovní stát přiléhající k severozápadu kontinentální Evropy. Zahrnuje ostrov Velkou Británii a severovýchodní část Irska, která hraničí s Irskou republikou. Spojené království je ohraničeno Atlantickým oceánem, resp. jeho lokálními částmi, tedy Severním mořem, Lamanšským průlivem, Keltským mořem, Průlivem Svatého Jiří a Irským mořem. S kontinentální Evropou je spojeno Eurotunelem.

11 Je Konstituční monarchíí složenou ze čtyř zemí: Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Současnou hlavou státu je královna Alžběta II. jež je zároveň hlavou dalších třinácti států Commonwealthu, například Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Jamajky. Takzvanými britskými korunními závislými územími jsou ostrov Man a Normanské ostrovy. Jako takové jsou vlastnictvím Britské koruny, nejsou součástí Spojeného království, jsou s ním pouze spojeny federací známou jako Britské ostrovy. Pod suverenitu Spojeného království spadá též čtrnáct tzv. zámořských zemí, jež jsou zbytky bývalé Britské říše.

12 Ačkoliv bylo Spojené království ještě v devatenáctém století nejsilnější velmocí, obě světové války a především pak rozpad koloniální říše v druhé polovině dvacátého století jeho vliv značně oslabily. Přesto je stálým členem Rady bezpečnosti OSN, jadernou velmocí i členem skupiny G8. Jde o pátou největší ekonomiku světa s druhými nejvyššími výdaji na obranu. Je tak důležitou politickou, ekonomickou i vojenskou silou. Dále je jedním ze zakládajících členů NATO, členem EU a Rady Evropy a vůdčí zemí Britského společenství národů.

13 Vláda a politický systém

14 Spojené království je konstituční monarchií jehož výkonnou moc představuje „první ministr“ („The Prime Minister“, v ČR ekvivalentní funkce předsedovi vlády) a jeho vládní kabinet zastupující panovníka. Podle Zákona o nástupnictví mohou na britský trůn nastoupit pouze potomci Žofie Falcké jež jsou vyznání anglikánského nebo protestantského a nejsou ve svazku s osobou římskokatolického vyznání. Panovník formálně drží veškerou výkonnou moc v rukou a po dohodě s parlamentem předsedu vlády nejprve jmenuje. Podle současných zvyklostí je předseda vlády zároveň členem dolní komory parlamentu.

15 Spojené království je jednou ze tří demokratických zemí světa, kde neexistuje psaná ústava (dalšími jsou Nový Zéland a Izrael) a spoléhá se na tradiční právní systém a zvyky a oddělené ústavní právo. Panovník Spojeného království má rozsáhlé formální pravomoce, ale jeho role je především (ačkoliv ne výhradně) ceremoniální. Žádný parlamentní zákon nevejde v platnost dokud není panovníkem podepsán. Od roku 1708 (na trůnu byla Anna Anglická), se však nestalo, že by byl nějaký zákon přijatý parlamentem panovníkem odmítnut. Ačkoliv bylo zrušení monarchie několikrát navrhováno, její popularita je stále vysoká a podpora pro vytvoření republiky se v populaci pohybuje pouze mezi 15 a 25%.

16 Obyvatelé

17 Obyvatelé Spojeného království jsou Angličané, Velšané, Skotové, Irové a přistěhovalci, většinou ze zemí Commonwealthu, tedy bývalých britských kolonií. Ve Spojeném království žije asi 60 milionů lidí, je tu vysoká hustota zalidnění – 250 osob na km², tedy dvakrát vyšší než v ČR. Britové žijí většinou ve městech (asi 92% obyvatel). Úředním jazykem je angličtina, v členských zemích (Wales, Skotsko a další) i jazyky místní (velština, skotská gaelština, irština a další).

18 Ekonomika

19 Spojené království je členem skupiny G8 a patří k nejrozvinutějším zemím světa. Má nejdelší průmyslovou tradici na světě, Britové vynalezli a jako první masově zavedli železnici i parní stroj. Do 20. století měla Británie zásoby černého uhlí (doly byly uzavřeny v 80. letech, protože přestaly být efektivní), od 70. let je nejvýznamnější těžba ropy v Severním moři, těžařské firmy jako Shell a British Petroleum mají v zemi největší obrat. Wolverhampton)

20 známá je výroba textilních strojů, energetických zařízení, kancelářské a nověji i výpočetní techniky. Význam tradičního ocelářství, stejně jako stavby lodí (ústí řek Clyde, Tees, Tyne a Wear), silně poklesl. - nejdůležitějším odvětvím je výroba dopravních prostředků, automobilů a letadel (Londýn, Birmingham, Manchester, Nottingham, - HDP na obyvatele dosahuje okolo USD (2005). V Londýně je nejvyšší životní úroveň, přibližně 250 % průměru EU. Ačkoliv jsou Britové členy této organizace, stále si ponechávají britskou libru jako svojí měnu, k EU se staví většina obyvatelstva velice skepticky.

21 Správní členění

22 Spojené království tvoří čtyři země (anglicky constituent country) – Anglie, Severní Irsko, Skotsko a Wales. S výjimkou Anglie, která je spravována přímo centrálními institucemi Spojeného království, se ostatní tři země těší různé míře autonomie. Mimo Anglii, která má velice komplikovaný čtyřstupňový systém správního členění, mají ostatní tři země podstatně jednodušší dvoustupňový systém. Britská koruna má dále suverenitu nad tzv. korunními dependencemi Manem, Jersey a Guernsey. Tyto země patří britskému panovníkovi, nejsou však považovány za součást Spojeného království ani Evropské unie. Britský parlament má ovšem právo vydávat zákony pro dependence a britská vláda spravuje jejich zahraniční vztahy a obranu.

23 Spojené království má dále čtrnáct zámořských teritorií po celém světě, což jsou poslední zbytky někdejšího Britského impéria. Ani zámořská území se nepovažují za součást Spojeného království, ale ve většině případů mají jejich obyvatelé britské občanství a právo bydlet ve Spojeném království (platí od roku 2002). Britskými zámořskými teritorii jsou v současnosti Anguilla, Bermudy, Britské antarktické území, Britské indickooceánské území, Britské Panenské ostrovy, Falklandy, Gibraltar, Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy, Kajmanské ostrovy, kyperské vojenské základny Akrotiri a Dhekelia, Montserrat, Pitcairnovy ostrovy, Svatá Helena, Turks a Caicos

24 LONDÝN Londýn (London) je hlavní město Anglie a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ležící na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn produkuje 17 % HDP Spojeného království a londýnské City je jedno z největších světových obchodních center. Londýn je společně s městy New York, Tokio a Paříž označován jako jedno ze čtyř nejdůležitějších měst na světě. Londýn je domovem mnoha institucí s mezinárodní působností, stejně tak nadnárodních společností a organizací. Leží v něm mnoho důležitých budov, včetně světově známých divadel, muzeí, koncertních síní, paláců a dalších. Moderní Londýn tvoří dvě starobylá města Londýn a Westminster, která se změnila na současnou metropoli, v ní žije asi 7 421 228 obyvatel na ploše 1577 km².

25

26 OXFORD Oxford je město a nemetropolitní distrikt v hrabství Oxfordshire s počtem obyvatel 149 800 (2005). Nachází se zde nejstarší univerzita v zemích používajících angličtinu – University of Oxford. Oxford je označován jako město snové nálady – termín použitý Matthewem Arnoldem s odkazem na harmonickou architekturu univerzitních budov. Městem protéká řeka Temže, která je v úseku asi 15 km známa jako Isis.

27 WINDSOR Dominantou městečka Windsor je Windsor Castle - je to největší obývaný hrad na světě.

28 CAMBRIDGE Cambridge je starobylé anglické univerzitní město a administrativní centrum hrabství Cambridgeshire. Nachází se asi 80 km na severovýchod od Londýna a je oklopeno mnoha malými městy a vesnicemi. Je rovněž považováno za středisko technologického centra Silicon Fen. Nejznámější institucí je University of Cambridge. Podle výsledků sčítání z roku 2005 je počet obyvatel města 124 000 (včetně 22 153 studentů). Počet obyvatel městské aglomerace, Cambridge a jeho blízkého okolí, které zahrnuje i část jižního Cambridgeshire činí 130 000.

29 EDINBURGH Edinburgh je univerzitní město ve Velké Británii. Nachází se ve Skotsku, jehož je také hlavním městem. Leží na východě země, na pobřeží Severního moře, u zálivu Firth of Forth. Edinburgh je, spolu s Glasgow, administrativním a kulturním centrem Skotska, kde zasedá Skotský parlament a kde se každoročně koná tradiční festival, mezinárodní filmový festival a třeba také Edinburgh Military Tattoo. Město každoročně navštíví na 13 miliónů turistů. Dominantou tohoto historického města je zdejší hrad, Arturovo sedlo a Scott Monument. Edinburghu byl přidělen titul královské město ve 12. století, kdy byl ještě součástí hrabství Střední Lothian. Dnes je Edinburgh samostatná správní jednotka a to od roku 1929. Město se vyznačuje chladným a větrným podnebím (převážně v zimních měsících), díky němuž se vžil název „Athény severu“. Dle posledního sčítání, žije ve městě 457 380 obyvatel. V roce 1995 bylo město zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

30

31

32

33

34

35 TEST

36 Jaký je přesný název Velké Británie?
Jak se jmenuje měna Velké Británie? Jak se jmenuje britský premiér? Kdy vzniklo království Velká Británie? Kde leží Greenwich? Které moře a průlivy sousedí s Velkou Británií? Jak je Velká Británie spojena s kontinentální Evropou? Co jsou země Commonwealthu? Kdy se zrušilo otroctví v Británii? Jak se jmenuje hlavní strana ve Velké Británii? Jak se jmenuje nejnižší položené místo a jak vysoko je položené?

37 START

38 Máte ještě 3 minuty

39 Máte ještě 2 minuty

40 Máte ještě 1 minutu

41 Konec testu

42 Správné odpovědi Spojené království Velké Británie a Severmího Irska
libra šterlinku (GBP) Gordon Brown 1707 v Londýně, je to Londýnská čtvrť moře: Severní, Keltské, Irské průlivy: Svatého Jiří, Lamanšský Eurotunelem

43 Správné odpovědi Země, které jsou pod nadvládou Velké Británie, ale jen formálně, mají svojí vládu a svého guvernéra na počátku 19. st. Labour party (Laboristická strana) The Fens (-4 m pod mořem)


Stáhnout ppt "Velká Británie."

Podobné prezentace


Reklamy Google