Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník"— Transkript prezentace:

1 Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Prověrka znalostí, lze použít i jako materiál k samostudiu, obsahuje i řešení Klíčová slova rostlinná buňka, buněčný skelet, mitochondrie, DNA, vakuola, tylakoidy, dělení buňky, centriola, mitóza, meióza Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

2 Doplňte v textu vynechaná místa, splňte úkoly
a odpovězte na otázky.

3 -------- se nacházejí zejména v neosvětlených
částech rostlin a hromadí se v nich 2. Buněčný skelet tvoří a 3. V mitochondriích se uskutečňuje 4. DNA je nositelkou 5. Vnitřek vakuol vyplňuje 6. Stupňovitě na sebe uložené tylakoidy tvoří ---- obsahující zelený chlorofyl a další asimilační barviva. 7. Před rozdělením buňky dochází nejdříve ke ----. 8. Hladké endoplazmatické retikulum syntetizuje ---. 9. K čemu je v buňce centriola?

4 10. Jak se nazývají kanálky procházející buněčnou stěnou?
11. Nakresli metafázi mitózy a popiš jednotlivé části. 12. Ve které části meiózy dochází ke zredukování počtu chromozomů na polovinu pro vznik dceřiných buněk s jednoduchou sadou chromozomů?

5 Řešení:

6 1. Leukoplasty se nacházejí zejména v neosvětlených
částech rostlin a hromadí se v nich zásobní látky. 2. Buněčný skelet tvoří mikrofilamenta a mikrotubuly. 3. V mitochondriích se uskutečňuje buněčné dýchání. 4. DNA je nositelkou genetických informací. 5. Vnitřek vakuol vyplňuje buněčná šťáva. 6. Stupňovitě na sebe uložené tylakoidy tvoří grana obsahující zelený chlorofyl a další asimilační barviva. 7. Před rozdělením buňky dochází nejdříve ke karyokinezi.

7 8. Hladké endoplazmatické retikulum syntetizuje
glykolipidy. 9. K čemu je v buňce centriola? Uplatní se při buněčném dělení. 10. Jak se nazývají kanálky procházející buněčnou stěnou? Plazmodezmy. 11. Nakresli metafázi mitózy a popiš jednotlivé části. Dělící vřeténko, chromozomy, buněčná stěna, centriola.

8 12. Ve které části meiózy dochází ke zredukování počtu chromozomů na polovinu pro vznik dceřinných buněk s jednoduchou sadou chromozomů? V anafázi I.

9 Zdroje: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s. ISBN

10 Název Botanika Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Pletiva a vegetativní orgány rostlin, obsahuje i řešení Anotace Prověrka znalostí, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová slova Pletiva, sítkovice, cévy, svazky cévní, stvol, list, letokruhy, metamorfózy Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

11 Doplňte v textu vynechaná místa a odpovězte
na otázky.

12 Zapiš pletiva trvalá 2. Sítkovice patří do svazků cévních 3. Jaký proud vedou cévy? 4. Jak jsou uspořádány svazky cévní dvouděložných rostlin? 5. Napiš příklad stvolu. 6. Mezi druhotná dělivá pletiva patří , a hojivé pletivo 7. Zapiš části listu na příčném řezu.

13 8. V korkovém pletivu se nacházejí -------
umožňující výměnu plynů mezi vnitřkem rostliny a okolím. 9. Co jsou to letokruhy? 10. Zapiš metamorfózy stonku.

14 Řešení:

15 Zapiš pletiva trvalá: krycí, vodivá
a zpevňovací, základní 2. Sítkovice patří do lýkové části svazků cévních 3. Jaký proud vedou cévy? Transpirační. 4. Jak jsou uspořádány svazky cévní dvouděložných rostlin? Do kruhu. 5. Napiš příklad stvolu. Smetanka. 6. Mezi druhotná dělivá pletiva patří kambium, felogén a hojivé pletivo kalus.

16 7. Zapiš části listu na příčném řezu:
pokožka, houbový a palisádový parenchym, svazky cévní, spodní pokožka, průduchy. 8. V korkovém pletivu se nacházejí lenticely umožňující výměnu plynů mezi vnitřkem rostliny a okolím. 9. Co jsou to letokruhy? Vrstvy dřeva vytvořené za jeden rok. 10. Vyjmenuj metamorfózy stonku: stonkové úponky, oddenky, stonkové hlízy, oddenkové hlízy, stonek kaktusu, brachyblasty, kolce, šlahouny.

17 Zdroje: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s. ISBN


Stáhnout ppt "Název Rostlinná buňka Předmět, ročník Biologie, 1. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google