Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky"— Transkript prezentace:

1 vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky
Název Rozmnožování rostlin Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika Anotace Výklad s tajenkou, lze použít i jako materiál k samostudiu Klíčová slova vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky Autor PaedDr. Svatava Rozsypalová Datum Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

2 Rozmnožování rostlin:
Nepohlavní – vegetativní Pohlavní - sexuální

3 Nepohlavní – vegetativní
Nový jedinec vzniká z jediné buňky, tkáně nebo části orgánu mateřské rostliny Rozmnožování bylin: Jak se tyto části rostlin odebírají? jahodník, zelenec - šlahoun kosatec - oddenek brambor - hlíza česnek, cibule - cibulka africká fialka, begonie –l istový řízek mramornatka - stonkový řízek

4 Rozmnožování dřevin: (viz. učebnice str. 42)
Odkopky Oddělky Očkování Roubování Viděli jste někdy prakticky některý z uvedených způsobů?

5 Nový jedinec má genotyp (soubor genů)
shodný s mateřskou rostlinou, a proto i shodné vlastnosti

6 Pohlavní- sexuální Nový jedinec vzniká splynutím spermatické a vaječné buňky, kdy se vytvoří zygota a později embryo. Takto vzniklé rostliny nemají shodné vlastnosti jako mateřská rostlina, ale mohu vznikat jedinci s vlastnostmi vhodnějšími . Kdy se používá nepohlavní rozmnožování?

7 Tajenka: Číslo před závorkou uvádí celkový počet písmen hledaného slova, číslo v závorce pozici písmene z tajenky. Patří do čeledi lilkovité. 7(7) 2. Způsob rozmnožování dřevin. 7(1) 3. Používá se pro rozmnožování brambor. 5(4) Při nepohlavním rozmnožování nový jedinec vzniká z rostliny…..8(1) 5. Z jahodníku vyrůstá …..7(7) Způsob rozmnožování dřevin. 8(1)

8 Rozmnožuje se obilkami.4(1)
Orgán kosatce 7(1) Po pohlavním rozmnožování mohou mít rostliny vhodnější …10(1) 10. Pohlavní rozmnožování neboli….8(5) 11. Rozmnožuje se cibulkami. 6(4) 12. Stonkové a listové….5(2)

9 Zdroj: Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. 9. vydání.Olomouc: Nakladatelství Olomouc, s. ISBN


Stáhnout ppt "vegetativní a sexuální rozmnožování, genotyp, odkopky, oddělky"

Podobné prezentace


Reklamy Google