Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

15. Romantismus v evropské literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "15. Romantismus v evropské literatuře"— Transkript prezentace:

1 15. Romantismus v evropské literatuře
Přehled autorů

2 Charakteristika romantismu:
Hrdina: vyděděnec společnosti (pirát, zloděj, cikán, mnich….) Prostředí: pustá příroda (zříceniny, moře, opuštěné útesy…) Prožitky hrdinů: smutek, nešťastná láska, izolace… Rozpor mezi vysněnou představou a skutečností Protiklady: napínavý děj, fantazie… Literární forma: lyrická balada, poéma = básnická povídka, román ve verších, povídka.

3 ANGLIE: George Gordon BYRON
1788 – 1824 básník, bojoval za práva národů DÍLO: Childe Haroldova pouť – rozsáhlá, volně komponovaná, lyricko-epická skladba o čtyřech zpěvech. Popisuje jeho putování světem, má autobiografické prvky. Hlavní hrdina je zahořklý a má k lidem odpor. Jediné, co mu ulehčuje jeho život, je neustálé putování. Childe znamená česky panic, což byl středověký titul pro čekatele rytířství.

4 Sir Walter Scott skotský básník, prozaik, romanopisec a sběratel skotských balad, představitel romantismu. Je považován za zakladatele historického románu. Dílo: Waverly (1814) Ivanhoe (1819)

5 Sestry Brontëovy Sestry Anne, Emily, Charlotte
Vychovány na faře v Yorkshiru Zastávaly názor, v první polovině 19. století naprosto nemyslitelný, že i neprovdaná žena má právo na samostatný život a na práci, která se jí líbí. Romány, které psaly, neměly v čase, kdy žily, obdoby. Byly drsné, realistické a popisovaly bez obalu tehdejší formální společnost.   

6 Charlotte Brontëová Jana Eyrová = příběh mladé chudé vychovatelky, která pracuje v rodině mladého pána, zamilují se do sebe a Jana si myslí, že nic nemůže ohrozit jejich sňatek. To se však velice mýlí, protože v domě se začnou dít divné věci. Tento román byl několikrát zfilmován v podobě seriálu, i česky (1972) „ohnivá“ scéna CZ „ohnivá“ scéna AN

7 Emily Brontëová Na Větrné hůrce = jediný román, který napsala. Dva hlavní hrdinové HEATCLIFF a KATEŘINA jsou vášniví, sobečtí a tvrdohlaví, nakonec je tyto vlastnosti zahubí. Román byl dvakrát zfilmován, jednou pod názvem Bouřlivé výšiny, ale filmová podoba se nemůže srovnávat s psanou.

8 Obsah románu

9 Francie: Victor Hugo Bídníci (1862, Les Misérables, někdy česky též jako Ubožáci). V románu Hugo zachycuje život v 1. třetině 19. stol. Hl. postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který se na galeje dostal za krádež chleba. Jean se po setkání s jedním knězem stane dobrým člověkem. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert, který ho pronásleduje.

10 Další Hugova díla: Chrám Matky Boží v Paříži
historický román: hl. hrdinové Esmeralda, Quasimodo Devadesát tři = román o Velké francouzské revoluci

11 Stendhal (1783 -1842) Vl. jménem: Henri Beyle Červený a černý
(Julian Sorel – hl. postava) Kartouza parmská (Věznice parmská)

12 Kartouza parmská Ve svém románu nás autor zavádí do malého feudálního státečku v severní Itálii na počátku 19. století. Kolem dvora je napjaté ovzduší intrik a podvodů, v němž vládnoucí i opoziční strana střídavě ničí své oběti. A do tohoto království vstupuje hrdina románu, sedmnáctiletý Fabricio del Dango, mladý muž obdivující Napoleona. Fabricio zabíjí v sebeobraně potulného komedianta a je za tuto vraždu odsouzen k dvanácti letům vězení v mestské citadele. Zde se Fabricio setkává s dcerou velitele pevnosti generála Cantiho, s Klélií. S počáteční lítostí z vězení se vyvine nehynoucí láska. Fabricio prchá za pomoci své tety z vězení, ale svoboda se pro něj stává utrpením. Využívá tedy první možnosti a vrací se opět do pevnosti. Poměry se však v Parmě po smrti knížete uklidňují a Fabricio je omilostněn. Stává se biskupem v Parmě, jeho láska však končí tragicky. Klélie se provdá za hraběte Crestentiho, miluje však stále Fabricia. Tajně se s ním schází. Po smrti svého syna předčasně umírá a tím končí celé dílo.

13 Polsko: Adam Mickiewicz 1798 - 1855
básník Dílo: Pan Tadeáš Konrád Wallenrod

14 Rusko: Alexandr Sergejevič PUŠKIN 1799 - 1837
básník, ve vyhnanství, zabit v souboji Evžen Oněgin 1. román ve verších, hl. postavy: Taťána – mladá naivní dívka Evžen Oněgin – znuděný šlechtic, typ „zbytečného člověka“

15 Další díla Kapitánská dcerka – z doby Pugačevova povstání
Boris Godunov – z doby Ivana Hrozného pohádky

16 Michail Jurjevič Lermontov (1814 – 1841)
Básník, prozaik, psal poémy. DÍLO: Démon Hrdina naší doby

17 USA: Edgar Allan POE (1809 – 1849)
Básník, prozaik (horor) Bohém s úzkostí ze smrti a prázdna DÍLO: Havran Jáma a kyvadlo

18 Kdo je na obrázku?

19 Kdo je na obrázku?

20 Kdo je na obrázku?

21 Doplň správně díla Evžen ………………….. Childe ………………pouť Na ………. hůrce
Jáma a……………. Chrám ………… ………… v Paříži

22 Doplň literární hrdiny
Bídníci……………………………………………………….. Na Větrné hůrce…………………………………….. Chrám Matky Boží v Paříži……………………. Evžen Oněgin……………………………………………

23 Použitá literatura www. Google.cz www. Wikipedia.org.cz
Košťák, J.: Literatura I. díl, pracovní učebnice pro 6. – 9. roč. ZŠ, nakl. Fortuna, Praha 1994. www. Wikipedia.org.cz


Stáhnout ppt "15. Romantismus v evropské literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google