Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9."— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 15. 10. 2012 Ročník: 9.
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV04 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověka a příroda Vzdělávací obor / předmět: Fyzika Tematický okruh: Vedení elektrického proudu v látkách Téma: Polovodičové součástky Anotace: Prostřednictvím tohoto materiálu se žáci seznámí s vybranými polovodičovými součástkami, jejich vlastnostmi, schematickými značkami a příklady jejich praktického využití. U složitějších součástek je připojena zajímavost z historie jejich objevu. Pro upevnění učiva je připojeno 5 kontrolních otázek i s odpověďmi. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 Vedení elektrického proudu v látkách
Polovodičové součástky

3 Využívá se v digitálních teploměrech jako čidlo.
Termistor Termistor je součástka, jejíž elektrický odpor klesá při zvyšování teploty. Využívá se v digitálních teploměrech jako čidlo.

4 Fotorezistor Fotorezistor je součástka, jejíž elektrický odpor klesá při osvětlení. Využívá se k měření intenzity světla.

5 Využívá se k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný.
Dioda Dioda je součástka s PN přechodem, která propouští elektrický proud pouze jedním směrem. Využívá se k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný.

6 LED dioda LED = Light Emitting Diode
LED dioda je součástka s PN přechodem, která v propustném směru vyzařuje světlo. Využívá se jako indikátor, součást displejů nebo k osvětlování.

7 Využití LED diody Podsvícení LCD displejů Velkoplošné obrazovky
Koncová světla aut Osvětlovací technika Displeje měřících přístrojů

8 Speciální LED diody Laserová dioda IR dioda UV dioda

9 Využívá se k přeměně světla na elektrickou energii.
Fotodioda Fotodioda je součástka s PN přechodem, na jejíž vývodech vzniká při osvětlení elektrické napětí. Využívá se k přeměně světla na elektrickou energii.

10 Využití fotodiody Letadlo s elektrickým pohonem Napájení satelitů
Sluneční elektrárna Napájení satelitů Letadlo s elektrickým pohonem Solární nabíječka Napájení drobných spotřebičů Solární automobil

11 Tranzistor Tranzistor je součástka se dvěma PN přechody.
1. tranzistor z roku 1947 Tranzistor je součástka se dvěma PN přechody. Využívá se k zesilování elektrického proudu a ke spínání.

12 Integrovaný obvod (IO)
Jack Kilby a jeho 1. IO z roku 1958 Integrovaný obvod je součástka, ve které je na malé destičce křemíku (čipu) vytvořen mikroskopický elektrický obvod s určitou funkcí, například zesilovač zvuku.

13 První mikroprocesor firmy Intel z roku 1971
Mikroprocesor je složitý integrovaný obvod, jehož funkci lze změnit pomocí programu

14 Kontrolní otázky Která polovodičová součástka mění svůj odpor při změně teploty? Uveď 3 příklady využití LED diody. Jakou vlastnost má fotodioda? Kolika PN přechody je tvořen tranzistor? Jak se liší mikroprocesor od jiných integrovaných obvodů?

15 Odpovědi na kontrolní otázky
Při změně teploty mění svůj odpor termistor. Displeje, osvětlení – náhrada žárovek, podsvícení TV LCD obrazovek, osvětlení automobilů. Při osvětlení fotodiody na ní vzniká elektrické napětí. Tranzistor je tvořen 2 PN přechody. Mikroprocesor mění svoji činnost podle programu, ostatní integrované obvody jsou jednoúčelové.

16 Doplňující materiály Světlo z krystalu – video 8:20
Plakát budoucnosti – video 5:23

17 Zdroje 20x-a-30x.html

18 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9."

Podobné prezentace


Reklamy Google