Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU."— Transkript prezentace:

1 ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU

2 OBDOBÍ PRAVĚKU dělíme podle materiálu, z kterého pravěcí lidé vyráběli své nástroje
Doba kamenná ( př.n.l) Doba bronzová (2 200 – 750 př. n.l.) Doba železná (750 př.n.l. – 0 )

3 DOBA KAMENNÁ název vznikl podle hlavního nástroje, který pravěcí lidé používali- opracovaného kamene- PĚSTNÍHO KLÍNU Používali ho k řezání, sekání i jako zbraň.

4 Podle způsobu obživy lidí dělíme dobu kamennou na dva úseky:
Mladší doba kamenná Období prvních zemědělců Starší doba kamenná Doba lovců a sběračů

5 Zápis do sešitu Pravěk Období pravěku dělíme podle materiálu, z kterého tehdejší lidé vyráběli své nástroje. Pravěk: 1. Doba kamenná- starší -mladší 2. Doba bronzová 3. Doba železná

6 Starší doba kamenná v této době se vyvinuli první lidé dnešního typu
Člověk vzpřímený Člověk zručný Člověk rozumný Člověk dnešního typu

7 (archeologické naleziště
Jak žili? Žili v menších tlupách. Přespávali v jeskyních a jednoduchých chatrčích. Živili se sběrem lesních plodů nebo semen a lovem zvěře. Převratným objevem byl oheň (znamenal ochranu před zimou, zvěří a usnadnil přípravu jídla). Postupně se začala z posunků vyvíjet řeč. Jeskyně Pekárna (archeologické naleziště z doby kamenné)

8 Lov Zpočátku převážně sbírali lesní plody a semena.
Postupně začali lovit menší zvířata. S rozvojem řeči si troufli i na lov větších zvířat. K lovu používali kamenné nástroje a nástroje vyrobené z kostí ulovených zvířat.

9 Podnebí nebylo stálé, střídala se:
období chladu (doba ledová) období tepla (doba meziledová) Každé období trvalo několik desetitisíců let. V poslední době ledové na našem území žili lovci mamutů. Archeologové objevili pozůstatky pravěké vesnice z tohoto období u obce Dolní Věstonice na jižní Moravě.

10 Mamut Obrovský savec vysoký až 5 metrů.
video Obrovský savec vysoký až 5 metrů. Tělo měl pokryto hustou hnědou srstí. Měl chobot jako slon a obrovské zahnuté kly.

11 Dolní Věstonice Obec, u které byly nalezeny pozůstatky tábořiště z doby lovců mamutů.
Byly objeveny: pozůstatky chýší, ohniště hroby kosti stovek mamutů šperky a sošky (Věstonická venuše)

12 Umění Sošky znázorňující tělo ženy, známé jako venuše. Nejznámější Věstonická venuše. Malby na zdech jeskyní

13 Starší doba kamenná (doba lovců a sběračů)
Zápis do sešitu Starší doba kamenná (doba lovců a sběračů) Podnebí: střídala se doba ledová a doba meziledová Lidé - první lidé dnešního typu - žili v menších tlupách - přespávali v jeskyních, později v jednoduchých chýších - sbírali lesní plody a semena - lovili zvířata - jako nástroj i zbraň používali pěstní klín (pazourek) Převratný objev- oheň Umění- sošky, rytiny na kostech, malby v jeskyních Lov- zpočátku lovili jen drobnou zvěř, se vznikem řeči se odvážili i k lovu větších zvířat-mamutů

14 Otázky: Na která období dělíme pravěk?
Co je to pěstní klín, z jakého materiálu byl vyroben, k čemu ho pravěcí lidé používali? Jak se živili lidé ve starší době kamenné? Jak tehdy lidé žili? Jaké bylo podnebí ve starší době kamenné? Jak se jmenuje vesnice, u které byly objeveny pozůstatky pravěkého sídliště? Popiš, jak vypadal mamut. Proč si pravěcí lovci v poslední době ledové troufli i na větší zvířata, dokonce na mamuta? Jak se říká soškám, které znázorňovaly tělo ženy?

15 Vyprávěj podle obrázků

16 Použité prameny Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ZŠ, Nová škola
Čítanka pro 4. a 5. ročník, Nová škola Dětská ilustrovaná encyklopedie Má vlast, Slovart přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k , přístupné k


Stáhnout ppt "ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU."

Podobné prezentace


Reklamy Google