Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracoval Mgr. Radomír Rais

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracoval Mgr. Radomír Rais"— Transkript prezentace:

1 zpracoval Mgr. Radomír Rais
CO JE ZVUK? Zvuk je mechanické vlnění různých látek prostředí (voda, vzduch i pevné látky třeba zeď). Představ si zvuk jako vlny na moři, které se šíří tak daleko, až zeslábnou a nejsou vidět. video zpracoval Mgr. Radomír Rais

2 ZVUK MÁ DVĚ HLAVNÍ VLASTNOSTI – frekvenci a intenzitu
FREKVENCE - JAK RYCHLE SE VZDUCH (VODA) CHVĚJE. Udává se v hertzích (Hz). vysoké frekvence slyšíme jako vysoký zvuk nízké frekvence slyšíme jako hluboký dunivý zvuk Člověk obecně slyší zvuky asi od 16 Hz do Hz. Pod 16 Hz mluvíme o infrazvuku a nad 20 kHz o ultrazvuku. Ani jeden druh, ale neslyšíme.

3 FREKVENCE, které člověk neslyší
infrazvuk - hluboký zvuk pod 16 Hz Velryby, sloni, hroši, nosorožci, okapi a aligátoři používají infrazvuk k dorozumívání. I když ho člověk, neslyší může mu způsobit závratě někdy i infarkt.

4 FREKVENCE, které člověk neslyší
ultrazvuk - vysoký zvuk nad 20 kHz Někteří živočichové určité ultrazvuky slyší a používají je k orientaci v prostředí (delfíni, psi, netopýři). Tento zvuk člověk využívá s přístroji jako je sonar (určí polohu a vzdálenost různých věcí např. ve vodě) – pohorka. Podobně se orientují i netopýři a velryby. v lékařství – vyšetření orgánů (ultrazvuk miminka v bříšku)

5 ZVUK MÁ DVĚ HLAVNÍ VLASTNOSTI – frekvenci a intenzitu
INTENZITA - JE SÍLA ZVUKU (hlasitost). Udává se v decibelech (dB). vysoká hlasitost působí bolest v uchu (nad 130 dB) a může bořit i zdi (např. při explozi) nízká hlasitost - zvuk je špatně či vůbec slyšet Člověk obecně slyší zvuky asi od 16 Hz do 20 kHz. Pod 16 Hz mluvíme o infrazvuku a nad 20kHz o ultrazvuku. Ani jeden ale neslyšíme.

6 (ze Štěpánova by zvuk ve vodě do Prahy dorazil za 14 sekund - 210 km)
RYCHLOST ZVUKU Zvuk je pomalejší než světlo, ale i tak se šíří ohromnou rychlostí – 331 m/s ve vzduchu (asi 1 km za 3 sekundy). (ze Štěpánova by zvuk vzduchem do Prahy dorazil za 10 a půl minuty km) rychlost zvuku překonají nadzvuková letadla, ale i prásknutí bičem. Slyšitelný zvuk vzniklý při překonání rychlosti zvuku se nazývá sonický ráz je doprovázen zajímavým obrazcem) – video rychlost zvuku záleží na látce, ve které se zvuk šíří. Ve vodě se šíří mnohem rychleji než ve vzduch m/s. (ze Štěpánova by zvuk ve vodě do Prahy dorazil za 14 sekund km) Ve vakuu se zvuk nešíří vůbec (tzn. ve vesmíru si nezakřičíš).

7 HLUK – co vydává jaký hluk?

8 ZVUKY PŘÍJEMNÉ A NEPŘÍJEMNÉ
Zvuky přírody vnímá lidské ucho jako příjemné. Některé zvuky vnímáme jako nepříjemné.

9 Zajímavosti ze zvířecí říše
Modrá velryba Vydává při komunikaci zvuky, které dosahují hlasitosti až 188 dB a jsou slyšitelné na 850 km. Je nejhlasitějším živočichem na světě.

10 Zajímavosti ze zvířecí říše
Sluch netopýrů, kalounů a delfínů Mohou slyšet velmi vysoký zvuk o frekvenci kHz (člověk jen 20 kHz) a delfín až 280 kHz.

11 Zajímavosti ze zvířecí říše
Psí sluch Člověk vnímá zvuky o frekvenci až hertzů, pes slyší zvuky o frekvenci až hertzů. Na této schopnosti psů je založen princip píšťalky, kterou člověk vůbec neslyší. I slabý zvuk, který člověk zaznamená až z bezprostřední blízkosti, vnímá pes už na vzdálenost 24 metrů.

12 8. dubna Den boje proti hluku
Na rozdíl od zraku, který v noci člověk vypne, sluch je stále v činnosti. Sluchový aparát si nikdy neodpočine. Měli bychom mu dopřát relaxaci, alespoň občas pobýt v klidném prostředí. Na sluch příznivě působí příroda a les. Tam jsou fyziologické zvuky uchu příjemné. Na zhoršení či ztrátu sluchu se neumírá jako na infarkty, ale pro postižené i jejich okolí představuje vážný problém v komunikaci. I když i kvůli špatnému sluchu může člověk umřít - stačí přeslechnout přijíždějící auto či tramvaj. Potíže se sluchem má ve vyspělých zemích každý desátý člověk. Sluchové vady trápí v Česku půl milionu lidí, závažné vady a hluchota Ve věku nad 65 let špatně slyší každý čtvrtý, nad 75 let každý třetí. Problémy se sluchem ale mají i tři školáci ze sta. Ke zhoršování sluchu přispívá hluk moderní doby. Více postihuje ty, kteří mají k horšímu sluchu dědičné dispozice. SLUCH JE TŘEBA SI CHRÁNIT!

13 CO DOKÁŽE ZVUK


Stáhnout ppt "zpracoval Mgr. Radomír Rais"

Podobné prezentace


Reklamy Google