Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Putování po ČR (1) aktualizováno v r. 2013

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Putování po ČR (1) aktualizováno v r. 2013"— Transkript prezentace:

1 Putování po ČR (1) aktualizováno v r. 2013
Pár typů na výlet: Z podkrkonoší až po Jizerské hory (Rozhledna „U borovice” - Bozkovské jeskyně - Příchovice) (rok 2010 a 2013) Ježišová smrť Z pohľadu vedy Foto vlastní: , z výletů v roce 2010 a 2013 Text a informace upravený z ústního podání, informačních tabulí a z Netu. Prohlížení fotografií Hudební doprovod

2 Rozhledna „U borovice” (Rozhledna postavená pro radost sobě i druhým)
669 m n.m. N 50° 39' 58.98" E 15° 24' 34.30"

3 (r. 2010) Najít nedaleko Vysokého n/Jiz. rozhlednu „U borovice“ není problém. Je z daleka vidět na holém mírném kopci směrem na Semily.

4 … rozestavěný srub – „ zázemí “ rozhledny.
(stav v roce 2010)

5 (… a v roce 2013)

6 Stále je co zlepšovat (r. 2013)

7 Horší je najít „tu borovici“
Horší je najít „tu borovici“. Ale je tam – sice olámaná chudinka … je schovaná u silnice…

8 … a rozhledna je kousek od ní.

9 Půjdeme se podívat na novou rozhlednu.
Čeká nás výhled na Ještěd, Bezděz, Ralsko, Jizeru, rozhlednu Štěpánku, Kozí Hřbety, Žalý, Benecko, v dáli na obrysy Orlických hor, Tábor, Kozákov … Někdy je prý vidět i Milešovka. (r. 2010)

10 Práce místního kováře - vchodová mříž.

11 … a ať si nemusím vymýšlet, zde jsou (skoro) všechny potřebné údaje:
(Na následující stránce jsou ty technické ve čtivější velikosti.) Soukromou rozhlednu „U borovice“ si postavil roprachtický rodák František Hubař pro radost sobě i druhým. Rozhledna „U borovice“ je pojmenována podle tří borovic, které pod vrcholem zasadil jeho otec a z nichž se dochovala tato jediná. Rozhledna je vysoká 18 m, cihlová, s kamenným obložením a je osazena dřevěným (sedmitunovým) ochozem. Na zastřešený vyhlídkový ochoz vede 70 schodů. Vnitřek roozhledny je celý ze dřeva a je dílem místního tesaře – souseda p. Hubaře - pana Pacholíka. Stavba započala v dubnu roku 2008 a zkolaudována a zpřístupněna byla v listopadu Rozhledna byla postavena svépomocí za pomoci sousedů z Roprachtic. Materiál na stavbu je z blízkého okolí. Žula z Velkých Hamrů, z bouračky staré řeznické ledárny... Rozhledna se nachází 5 kilometrů od Vysokého nad Jizerou Otevřeno je každou sobotu a v neděli - viz plakátek a v létě i během týdne. Vstupné je „lidové.” Jako vstupenku na rozhlednu dostanete pohlednici, na kterém je zobrazena rozhledna. V prodeji je i slepovací papírová maketa rozhledny.

12 ( )

13 …a ještě pár informací

14 …a hurá nahoru…

15 Malá skrýš před vrcholem.
Model na slepování si koupila raději hned – co kdyby ho vyprodali…

16 …a ještě jeden ve skrýši…

17 A jsme nahoře…

18 Krásnému rozhledu nebrání v žádném směru žádné stromy…

19 Na severním obzoru - hřeben krkonošských hor.

20 Výhled směrem západ, na Vysoké n/Jiz. a na Jizerské hory

21 Pohled jižním směrem na Semily a Český ráj

22 Že by tu řádili Ufoni? Ale my musíme dál.
Tam v dáli nás čeká Bozkov se svými jeskyněmi.

23 Pohled na parkoviště a na východní část Krkonoš.

24 Ještě poslední snímek…

25 … na rozloučenou pohled na borovici…

26 … a honem dolů…

27 Závěrem pohled na schodiště vonící novotou, potěšit se šikovností místních řemeslníků, ještě trochu zapřemýšlení „jak jsem to fotil“ a jak to vlastně vede…!? Pár slov s majitelem, panem Hubařem, který si splnil svůj dávný sen, postavit si svoji rozhlednu a čeká nás cesta za dalším cílem.

28 Cestou na parkoviště ještě pohled na pěknou práci místního tesaře pana Pacholíka – budoucí „zázemí “ rozhledny u kterého asi zbývá JENOM vyřešit kolaudaci. Samé maličkosti – voda, odpad, elektřina, hygienik … (r. 2010)

29 r. 2013 už prakticky komplet hotové
… a sociální zázemí je v r už prakticky komplet hotové

30 Postavte si doma také „rozhlednu U borovice“ – alespoň takovouhle papírovou.

31 Bozkovské jeskyně 578 m n.m. (Dolomitové jeskyně) N: 50°38'49.62 "

32

33 (v r. 2010)

34 Jeskyně byly náhodně objeveny při těžbě dolomitu v roce 1947 při odstřelu v malém dolomitovém lomu. V roce 1957 se třem místním občanům J.Kurfiřtovi, R.Havlovi, J.Dolenskému podařilo proniknout do prostor s krápníkovou výzdobou. Nyní je tato část nazývána Bludiště a Překvapení. Zvláště jeskyně Překvapení vyniká svojí výzdobou. Ve spolupráci s pracovníky Národního muzea byla objevena Listopadová jeskyně s podzemním jezerem. Veřejnosti byly jeskyně zpřístupněny v roce Předtím však musely být sníženy hladiny podzemních jezer o více než pět metrů. Bozkovské dolomitové jeskyně jsou jediné veřejnosti přístupné jeskyně na severu Čech. Nachází se v nich největší podzemní jezero v Čechách. Pro svou jedinečnost byly tyto jeskyně vyhlášeny Národní přírodní památkou. O návštěvu jeskyní je velký zájem a vstupenky jsou vždy na určitou hodinu. Vždy po čtvrthodině skupině 20 návštěvníků. Proto v letní turistické sezoně doporučujeme zajistit si rezervaci telefonicky předem. Rezervaci prohlídek jednotlivců a rodin se přijímají ve všední dny od 8 do 10 hodin dopoledne, v so a ne od 9 do 10 hodin dopoledne na tel.čísle Vstupné: Plné   90,-Kč      Senioři   70,-   Zlevněné   Kč 50,- Kč Parkování pro auta je na parkovišti v přilehlé obci vzdáleném asi 700m. (r. 2010)

35 Objevené jeskynní systémy měří dohromady 1040 metrů, přičemž zpřístupněno je přibližně 350 metrů chodeb. Ostatní prostory slouží netopýrům jako „noclehárna“ a zimoviště.

36

37 Jezírko s křišťálově průzračnou vodou

38 Ještě jeden pohled a odhad, kde asi končí voda a začíná vodní hladina a opět návrat na denní světlo - vyrážíme na Příchovice…

39 Příchovice (u Kořenova)
(Cimrmanův maják - rozhledna) Nově budovaná Cimrmanova stezka a muzeum (2013) N 50° 44′ 40″ E 15° 21′ 7″

40 Příchovice: maják - rozhledna
a muzeum Járy Cimrmana Stavba muzea a Majáku - rozhledny Járy Cimrmana byla zahájena před dvěma roky podle projektu architekta profesora Martina Rajniše v Příchovicích v blízkosti historického stavení U Čápa a byla slavnostně otevřena začátkem léta 8. června v roce 2013.Samotná rozhledna je vybudována z borového dřeva. Výška rozhledny včetně stožáru:  23,7 m Výška rozhledny po zastřešení:  19,2 m Vyhlídková plošina je ve výši 16,9 m Průměr rozhledny: 3,4 m Hned nad Příchovicemi je na vrchu Hvězda další rozhledna která stojí za návštěvu – Štěpánka. Rozhlednám bych rád ale věnoval samostatný díl….

41 Příchovice… poslední terénní úpravy

42 Cimrmanův maják (rozhledna)

43 Cimrmanův maják (rozhledna)

44 Šatlava dle Cimrmanova návrhu

45 … slov netřeba

46 Tak kam vyrazíme příště ???
Srpen 2010 Červenec 2013 (aktualizováno) Foto a text vlastní:


Stáhnout ppt "Putování po ČR (1) aktualizováno v r. 2013"

Podobné prezentace


Reklamy Google