Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným."— Transkript prezentace:

1 Moravské kartografické centrum Velké Opatovice

2 Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným projevem organické architektury. V prostorách stavby je umístěno Moravské kartografické centrum unikátní projekt nejen v ČR, ale i v Evropě.

3 Expozice je zaměřena na historický vývoj zobrazení zemského povrchu na mapách a na kartografické zpracování map na území České republiky. Celá expozice byla připravena ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha, pod odborným dohledem Ing. Petra Fencla.

4 Ústřední exponát Centra představuje plastická mapa historických území Moravy a Slezska, která zaujímá cca 100m²plochy expozice. Tato mapa je majetkem Moravského zemského archivu v Brně a vznikla na základě II. a III. vojenského mapování v druhé polovině 19. století.

5 Mapa je složena ze 79 dílů různých velikostí a různé váhy, na jejichž základní ploše jsou vrstveny tenké překližky v plochách jednotlivých vrstevnic na sebe. Původ mapy není zcela objasněn. Vznikala pravděpodobně po částech, a to po velmi dlouhou dobu.

6 V prosklených výklencích hlavního sálu si můžete prohlédnout geodetické přístroje používané v 19. a 20. století. Jsou zde zastoupeny nivelační přístroje, teodolity, účelové busoly, dálkoměry, měřičské stoly, různé typy měřičských latí. Všechny přístroje jsou na původních dobových stativech a s původními přepravními obaly.

7 V chodbě nalevo od hlavního sálu je umístěna expozice „Starých map“ V chodbě napravo od hlavního sálu je expozice „Opatovicko na mapách velkých měřítek“. Jsou zde též mapy menších měřítek z období Protektorátu Čechy a Morava s německými názvy měst a obcí.

8 Dalšími exponáty kartografického centra jsou faximilie rukopisných topografických map, rukopisné lesnické, důlní, rybniční a další tematické historické mapy včetně panství a velkostatků.

9 Na dvou pracovních stolech se nachází vzdělávací programy pro děti. Pro nejmenší je připraven model, na kterém si děti mohou vyzkoušet sestavení plastického modelu krajiny. Pro starší je určena dvojice puzzle,kdy je úkolem dětí sestavit mapu České republiky s dílů, které mají tvar jednotlivých krajů.

10 Pro starší děti (7. až 9.ročník ZŠ) je určen pracovní list. Při vypracování pracovního listu využívají jak znalostí získaných ve škole, tak plní úkoly, jejichž řešení naleznou přímo v Moravském kartografickém centru.

11 V ochozech prvního patra si může návštěvník prohlédnout geodetické a kartografické přístroje a pomůcky pro výrobu map.

12 Moravské kartografické centrum Zámek 14, 679 63 Velké Opatovice kontakt: smvo1@seznam.cz kultura@velkeopatovice.cz tel.: 516 410 700 www.sluzby-velkeopatovice.cz www.velkeopatovice.cz návštěvní sezóna trvá od 1. dubna do 31. října duben – květenvíkendy a svátky 10.00 – 16.00 červen – do 15. zářídenně mimo pondělí 10.00 – 17.00 od 15. září – říjenvíkendy a svátky 10.00 – 16.00 návštěvu mimo sezonu a mimo otvírací dobu ( minimálně 10 osob ) je nutno předem dohodnout telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu


Stáhnout ppt "Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným."

Podobné prezentace


Reklamy Google