Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TURKEY Turecko Poloha: Blízký východ, jihozápadní Asie, poloostrov Malá Asie, malá část státu v jihovýchodní Evropě, ze severu pevninu omývají vlny Černého,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TURKEY Turecko Poloha: Blízký východ, jihozápadní Asie, poloostrov Malá Asie, malá část státu v jihovýchodní Evropě, ze severu pevninu omývají vlny Černého,"— Transkript prezentace:

1

2 TURKEY Turecko Poloha: Blízký východ, jihozápadní Asie, poloostrov Malá Asie, malá část státu v jihovýchodní Evropě, ze severu pevninu omývají vlny Černého, ze západu Egejského a z jihu Středozemního moře. Sousedící země: Sýrie (822 km), Írán (499 km), Irák (352 km), Arménie (268 km), Gruzie (252 km), Bulharsko (240 km), Řecko (206 km), Ázerbajdžán (9 km.) Hlavní město: Ankara Města: Adana, Alanya, Anamur, Antalya, Bodrum, Bursa, Fethiye, Istanbul, Izmir, Marmaris, Mersin, Ölüdeniz, Side, Trabzon Populace: Úřední jazyky: turečtina Náboženství: muslimové 99,8%, ostatní 0,2% (převážně křesťané a židé)

3 TURKEY Turecko Turecko (oficiálním názvem Türkiye Cumhuriyeti, česky Turecká republika) je demokratický stát ležící v Malé Asii a z menší části v jihovýchodní Evropě. Turecko je administrativně rozděleno do 81 provincií, které jsou dále děleny na okresy a podokresy. Flag of Turkey Turecká vlajka Turkish Emblem

4 HISTORY Historie Na území dnešního Turecka existovala ve starověku mimo jiné chetitská říše. Část Turecka pak byla osídlena Řeky, později se stala součástí římské říše a nakonec byzantské říše. Od 11. století docházelo k osídlování tureckým obyvatelstvem. Roku 1299 se Osman I. stal prvním sultánem osmanské říše, která jako muslimský stát započala s výboji do Evropy, Asie i Afriky. Sultán jako hlava osmanské říše mlě neomezenou (absolutní) moc. Osmanská říše zanikla v roce 1923, kdy byla založena republika Kemalem Atatürkem.

5 SURFACE Povrch Je to převážně hornatá země a úzké pruhy nížin se nacházejí jen při pobřežích. Asi čtvrtina rozlohy je ve výškách nad 1200 m n. m. Nejvyšší hory se nacházejí na východě, kde leží i nejvyšší hora Turecka Ararat s nadmořskou výškou 5165 metrů. Nejčastějšími typy půdy v Turecku jsou travnaté stepi, které se nachází hlavně ve střední a jihovýchodní Anatolii, a lesy, které pokrývají zbytek země.

6 The highest mountain is Ararat Nejvyšší horou je Ararat

7 FLORA Flóra Nejrozmanitější lesy leží na pobřeží Černého moře, kde nejčastějšími stromy jsou habr, kaštanovník setý, smrk východní, olše, buk, dub a jedle. Běžně se vyskytující rosliny : pěnišník, vavřín, cesmína, myrta a tism. začínají Ve výškách na 1000 m n. převažují jehličnany Ve výškách nad 2000 m n. m. se vyskytují alpinské louky. Složitá geologická struktura Turecka je příčinou občasného vulkanismu a relativně častých zemětřesení.

8 RIVERS and LAKES Řeky a jezera
Eufrat, Tigris a Araks, Kızılırmak, Sakarya a Yeşilırmak, Velký Menderes a Gediz, Marica.[5] Největší z více než 250 jezer jsou Vanské jezero o rozloze 3714 km² a Tuz o rozloze zhruba 1550 km². Obě dvě tato jezera jsou slaná.

9

10

11

12

13 mosque mešita

14

15 TEST What colour is Turkish flag? _____________________
What is the capital of Turkey? _____________________ What is a name of the highest mountain?______________ Draw Turkish emblem. Translate: mosque ____________________


Stáhnout ppt "TURKEY Turecko Poloha: Blízký východ, jihozápadní Asie, poloostrov Malá Asie, malá část státu v jihovýchodní Evropě, ze severu pevninu omývají vlny Černého,"

Podobné prezentace


Reklamy Google