Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice
2
Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
3
charakteristika stavbami pro cestovní ruch a veřejné stravování se rozumí především stavby ubytovacích zařízení a vyčleněné objekty nebo jejich částí, které slouží pro: stravování většího počtu osob, výrobu, přípravu a podávání pokrmů a nápojů, včetně podávání pokrmů a nápojů při hromadných akcích (např. sportovních akcích, zájezdech, konferencích) rozlišují se typy uzavřeného a otevřeného veřejného stravování
4
charakteristika stavbou ubytovacího zařízení je stavba nebo její část, kde je poskytováno ubytování a služby s tím spojené stavbou ubytovacího zařízení není bytový a rodinný dům a stavby pro rodinnou rekreaci ubytovací zařízení se zařazují podle druhu do kategorií
5
charakteristika hotel motel
ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených motel ubytovací zařízení s nejméně 10 pokoji pro hosty, vybavené pro poskytování přechodného ubytování a služeb s tím spojených pro motoristy
6
charakteristika penzion ostatní ubytovací zařízení
ubytovací zařízení s nejméně 5 pokoji pro hosty, s omezeným rozsahem společenských a doplňkových služeb, avšak s ubytovacími službami srovnatelnými s hotelem ostatní ubytovací zařízení ubytovny, koleje, svobodárny, internáty, kempy a skupiny chat nebo bungalovů, vybavené pro poskytování přechodného ubytování
7
zázemí hotelu tyto provozy funkčně zajišťují po stránce technické a provozní plynulý chod hotelu z toho důvodu navazují tyto provozy na vlastní komunikační horizontální i vertikální síť, včetně kapacitních výtahů komunikační síť je oddělena od provozů určených hostu tak, aby obsluha prostor určených pro hosty byla nenápadná a hostu viditelná až při vlastním výkonu obsluhy
8
zázemí hotelu rozumějí se tím i samostatné příjezdy a přísuny zásob, odvoz odpadků a zplodin ap. při ubytování zaměstnanců ve stejném objektu, ať již ve služebních bytových jednotkách nebo v pokojích pro přechodné ubytování, musí mít tato část samostatný, na provozu hostů i zázemí hotelu nezávislý, zvenku přístupný komunikační systém
9
zázemí hotelu provoz zázemí hotelu se dále zpravidla člení na tyto základní skupiny provozů: Administrativní a řídící provozy Výrobní střediska Sklady, dílny a pomocné provozy pro lůžkovou část hotelu i pro výrobu, odbyt a služby Hygienické a sociální vybavení pro pracovníky hotelu
10
zařízení společného stravování
vyčleněné objekty, které slouží pro stravování většího počtu osob, výrobu, přípravu a podávání pokrmů a nápojů, včetně podávání pokrmů a nápojů při hromadných akcích (např. sportovních akcích, zájezdech, konferencích) rozlišují se typy uzavřeného a otevřeného stravování
11
zařízení společného stravování
uzavřeny typ stravování stravování v závodech, úřadech nebo jiných pracovištích, včetně zemědělských (dále jen "závodní stravování"), stravování v předškolních a školských zařízeních (dále jen "školní stravování"), stravování v ústavech sociální péče, odborných léčebných ústavech a dalších zařízeních léčebně preventivní péče (dále jen "ústavní stravování"), stravování při zotavovacích akcích a při pracovních brigádách, i když je zajištěno v otevřeném typu stravování
12
zařízení společného stravování
otevřený typ stravování stravování v provozovnách veřejného stravování, např. v restauracích, bufetech, hostincích a stravování v dopravních prostředcích, jako letadlech, jídelních vozech
13
zařízení společného stravování
Povinnosti provozovatele provozovatelé jsou při plnění hygienických požadavků povinni soustavně zajišťovat: zdravotní nezávadnost surovin, polovýrobků, polotovarů, hotových pokrmů a nápojů, včetně vody používané při výrobním procesu, skladování a při jejich dalším oběhu, a to z hlediska fyzikálně chemického, mikrobiologického a biologického výživovou a organoleptickou hodnotu surovin, polovýrobků, polotovarů, hotových pokrmů a nápojů a uplatňování zásad správné výživy zdravotní stav, osobní hygienu pracovníků zařízeni společného stravováni a úroveň jejich znalostí
14
zařízení společného stravování
Povinnosti provozovatele provozovatelé jsou při plnění hygienických požadavků povinni soustavně zajišťovat: dodržování schválených technologických postupů při výrobě pokrmů a nápojů čistotu prostředí, provozních a pomocných zařízení a inventáře, včetně hygienických zařízení dodržování hygienických požadavků na stavební i dispoziční řešení zařízení společného stravování a použitý stavební materiál opatření proti riziku přenosných nemoci a otrav poživatin stanovená zvláštními předpisy
15
DĚKUJI ZA POZORNOST
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.