Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:25.11.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:25.11.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:25.11.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso dušením Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso dušením a technologické postupy pokrmů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-15

2 www. commons wikimedia.cz

3  K dušení nejčastěji používáme maso:  Kýta – šály (1.5-2kg), plátky (100g)  Pečeně – plátky- žebírka  Plec- šály, kostky (4ks. 100g)  Bůček – kostky www. commons wikimedia.org

4  maso krájíme na kusy o velikosti asi 1,5 kg  nebo na plátky, žebírka(100-150g)nebo na kostky(100g).  používáme základy pod masa nebo můžeme dusit v zelenině (květák, kapusta)  dále maso můžeme:  špikovat(slaninou)  protýkáme (uzeninou, zeleninou)  formovat ( do rolád)  rolovat  plnit (závitky, rolády)  Tepelná úprava: dušení na příslušném základě v troubě, sporáku.

5  předběžně upravené maso( podle druhu pokrmu) opečeme na tuku, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté a křehké  dusíme na příslušném základě (podle druhu pokrmu)  měkké maso vyjmeme  šťávu zahušťujeme podle druhu pokrmu:  šťávu zaprášíme hladkou mouku:  šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou  orestujeme a zalijeme vývarem nebo zásmažkou provaříme asi půl hodiny

6  přecedíme a vkládáme chuťové doplňky( houby, okurky, šunku, zeleninu apod.)  dochutíme podle druhu pokrmu např. solí, octem, citrónem, kořením  Na závěr můžeme šťávu zjemňujeme mlékem, smetanou, máslem www. commons wikimedia.cz

7  www. commons wikimedia.org.  Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7  Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2  Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:25.11.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google