Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modulátory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modulátory."— Transkript prezentace:

1 Modulátory

2 Amplitudový modulátor
Pro bezdrátový přenos informace na větší vzdálenosti je nutné přenášenou nízkofrekvenční informaci vtisknout (namodulovat) na nosnou vysokofrekvenční elektromagnetickou vlnu. Základní druhy modulace vyplývají z používaného signálu nosné vlny, který může být: sinusový impulsový

3 Frekvenční modulátory
Paralelně k rezonančnímu obvodu oscilátoru je připojena součástka,která mění kapacitu nebo indukčnost v závislosti na připojeném nízkofrekvenčním (modulačním) napětí. Změnami kapacity nebo indukčnosti se mění rezonanční kmitočet rezonančního obvodu, a tím kmitočet oscilátoru.Vzniká frekvenčně modulovaná vlna.

4 Fázové modulátory Reaktanční tranzistor nebo varikap ,který představuje napěťově závislou kapacitu, je připojen ke kmitavému obvodu za oscilátor ( např. do obvodu zesilovače). Jestliže se nízkofrekvenčním modulačním napětím mění rezonanční kmitočet rezonančního obvodu. Neovlivňuje to kmitočet oscilátoru.Mění se fáze signálu. Vzniká fázově modulovaná vlna.

5 DEMODULACE AM VLN

6 Nejčastěji se používá tzv. diodový detektor.
Základní zapojení sériového diodového detektoru. Obr. 1 Modulované vysokofrekvenční napětí je odebíráno z obvodu LC1. Detekční dioda D propustí pouze kladné části signálu, které na rezistoru R vytvoří proměnný úbytek napětí. Kondenzátor C2 potlačí (svede na zem) vysokofrekvenční zvlnění demodulovaného napětí. Nízkofrekvenční signál je do dalšího obvodu odebírán pomocí vazebního kondenzátoru CV, který nepropustí stejnosměrnou složku.

7 Otázky ke zkoušení Popiš princip činnosti amplitudového modulátoru. Popiš princip činnosti frekvenčního modulátoru. Popiš princip činnosti fázového modulátoru. Popiš jak reaktanční tranzistor svými vlastnostmi ovlivňuje rezonanční obvod frekvenčního modulátoru. Popiš jak varikap svými vlastnostmi ovlivňuje zesilovač fázového modulátoru. Jakou funkci má rezonanční obvod u diodového detektoru ? Jakou funkci má detekční dioda D u diodového detektoru ? Jakou funkci mají kondenzátory C2 a CV u diodového detektoru ?


Stáhnout ppt "Modulátory."

Podobné prezentace


Reklamy Google