Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Ivana Francová, SOU LIběchov
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět: Technologie Název materiálu: Studené pokrmy Autor: Bc. Ivana Francová Ověřeno ve výuce dne: č. hodiny 116 Třída: 1. K Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Ivana Francová, SOU LIběchov
2
Ivana Francová, SOU LIběchov
Studené pokrmy Ivana Francová, SOU LIběchov
3
Chlebíčky, jednohubky, chuťovky, kanapky
Chlebíčky- jsou obvykle na více soust nebo jako samostatná svačina jednohubky Kanapky – by měly být na dvě sousta Chuťovky – jedno sousto Ivana Francová, SOU LIběchov
4
Ivana Francová, SOU LIběchov
kanapka chlebíčky Ivana Francová, SOU LIběchov
5
Ivana Francová, SOU LIběchov
Na přípravu chlebíčků chuťovek, kanapek používáme různé druhy pečiva a chleba, které krájíme do úhledných tvarů a nanášíme na ně potraviny a výrobky ve vhodných chuťových i barevných kombinacích Pokud připravujeme chlebíčky v kombinacích se studenými saláty, jsou tyto saláty více vázány majonézou či marinádou a tedy i hustší konzistence Důležitá je účelnost - nejen musí vypadat hezky, ale host je musí dokázat sníst, po uchopení chlebíček se nesmí rozpadnout. Ivana Francová, SOU LIběchov
6
Ivana Francová, SOU LIběchov
Chlebíčky masové - s uzeným jazykem - s rostbeafem - se šunkovou pěnou - se šunkou - se šunkou a ananasem - s čabajkou (křenové máslo) Ivana Francová, SOU LIběchov
7
Ivana Francová, SOU LIběchov
Chlebíčky salátové - s vlašským salátem - s vajíčkovým salátem - salátové s humrem - s krevetovou majonézou - s bramborovým salátem Ivana Francová, SOU LIběchov
8
Ivana Francová, SOU LIběchov
Chlebíčky sýrové - s olomouckými tvarůžky - tvarohové (mohou být kombinované s ovocem) - s nivou - se sýrovou pěnou - lázeňský (hermelín, šunka,krémový sýr) Ivana Francová, SOU LIběchov
9
Ivana Francová, SOU LIběchov
Ostatní chlebíčky - s uzeným úhořem - vegetářské se sleďem - s uzeným lososem - s pěnou z kambaly - s kaviárem - s tresčími játry Ivana Francová, SOU LIběchov
10
- chléb s vaječnou smaženkou - obložená houska turistickým salámem
Svačinové chlebíčky - plněné briošky - chléb s vaječnou smaženkou - obložená houska turistickým salámem Ivana Francová, SOU LIběchov
11
Ivana Francová, SOU LIběchov
Na kanapky používáme velice podobná, ne-li stejná složení, méně používáme jako podkladovou vrstvu saláty . Chuťovky - se žloutkovou fáší a olivami - se sardelovým očkem - s čabajkou - s kaviárem - s hermelínem….. Ivana Francová, SOU LIběchov
12
Ivana Francová, SOU LIběchov
JÍDLA Z VAJEC Zdobená vejce - ruská vejce - ruská vejce s kaviárem vejce se šunkou na francouzském salátě (zdobené olejovkou) vejce plněné pěnou z husích jater (Štrasburská vejce) myslivecká vejce (zastřená vejce obalená plátky anglické slaniny, položený na plátcích veky s bramborovým salátem. Přelité majonézovým přelivem Ivana Francová, SOU LIběchov
13
Ivana Francová, SOU LIběchov
Chlebíček s ruským vejcem Ruská vejce Ivana Francová, SOU LIběchov
14
Ivana Francová, SOU LIběchov
Plněná vejce - vejce se žloutkovou pěnou - lososová vejce - kaviárová vejce - vejce s pažitkovým krémem a chřestem - vejce se šunkovou pěnou a ořechem - plněná vejce s karotkou a matjesem Ivana Francová, SOU LIběchov
15
Galantiny, pečená masa, rolády, paštiky
Používáme maso jatečních zvířat, ryb, drůbeže, zvěřiny, vnitřnosti, plníme fášemi s různou kombinací, marinujeme, kořeníme Galantina rozdíl proti roládě (pečené) – náplně stejné (maso + žloutky + smetana + další suroviny), vkládáme do vroucí vody a při 80 – 85 stupních táhneme, poté prudce zchladíme ledem Ivana Francová, SOU LIběchov
16
Ivana Francová, SOU LIběchov
Paštiky používáme prvotřídní, špičkové suroviny. Správná paštika je většinou pečená v těstě, po vychladnutí do ní přiléváme aspik - galantina z telecího masa - anglický rostbeaf - kuřecí galantina s masovou náplní a ovocem - paštika z divoké kachny - zaječí paštika - paštika z husích jater - rybí paštika Ivana Francová, SOU LIběchov
17
Ivana Francová, SOU LIběchov
Rolády v různých kombinacích z různých mas, nezapomenout specifika české kuchyně – pečené koleno podávané nastudeno, selátko, bůčková roláda Ivana Francová, SOU LIběchov
18
Ivana Francová, SOU LIběchov
saláty Na jejich tvorbu používáme různé vhodné kombinace mas, luštěnin, obilovin, těstovin, zeleniny, ovoce, bylinek, koření, destilátů…. Saláty v drtivé většině připravujeme následujícím způsobem: v nádobě smícháme marinádu a přidáváme stejnoměrně nakrájené suroviny od nejtvrdších po nejjemnější. Ivana Francová, SOU LIběchov
19
Ivana Francová, SOU LIběchov
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.