Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_385 Ročník: 1.
Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Jednoduchá obsluha Téma: JO Inventář v gastronomii Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – dělení inventáře do skupin ,skladování , ošetření a inventarizace
2
Inventář v gastronomii
Základní dělení
3
Co je to inventář Jako inventář označujeme vybavení provozovny
Inventář slouží hostům či je používán při práci Nejedná se o technologie dodávané na míru či dle projektu Co je to inventář
4
Dělení do skupin dle použití a materiálu
Stolový Sedací Textilní Malý stolní Pomocný Sklo Porcelán Příbory Kovový Dělení do skupin dle použití a materiálu
5
Základní ošetření inventáře provádíme během provozu každý den
Používáme ustálený pojem PULÍROVÁNÍ To se týká procesu při přípravě skla,porcelánu a příborů Ostatní inventář ošetřujeme dle stanoveného časového harmonagramu Nebo dle zaběhnutých postupů dle určitých provozoven – před otevřením a po uzavření střediska Ošetření inventáře
6
Skladování inventáře musí být odpovídající jeho využitelnosti a četnosti použití
Každodenně používaný inventář ukládáme do prostor k tomu vymezených Místo uskladnění během provozu musí být v těsné blízkosti používání Nadlimitní zásoby inventáře skladujeme v určených skladech V obou případech dbáme na čistotu Musíme počítat s nutností použití v nečekanou chvíli Skladování inventáře
7
Inventarizace – soupis inventáře
Inventarizace – je soupis či sledování stavu zásob Tak jako u všeho materiálu tak i u inventáře je to velice důležité Pokud máme kvalitní evidenci o stavu zásob nehrozí riziko nedostatku při nečekaných akcích Evidence se provádí ve více stupních Každodenní pokud je tak určeno a to zejména dle druhu inventáře Dekádní – v intervalech určených dle provozovny a druhu inventáře Tuto činnost provádí jak řadový zaměstnanci při denních soupisech Tak vedoucí při dekádním soupisu Vždy se jedná o osoby hmotně odpovědné – což je každý pracovník Inventarizace – soupis inventáře
8
Kontrolní otázky Co rozumíme pod pojmem inventář
Jaké skupiny / druhy inventáře v gastronomii používáme Jaké je základní ošetření inventáře a co je jeho efektem Co rozumíme pod pojmem inventarizace Kontrolní otázky
9
http://www. google. com/imgres
url= mgrefurl= kreslo.html&docid=mlwX_KarPMoWwM&imgurl= mHl-zs9xM:&imgrefurl= rady/actual/&docid=LhfFF0WGaXbG8M&imgurl= al- y&hl=cs&tbm=isch&tbnid=y0H2kz- bT_hMsM:&imgrefurl= rl= LkjM:&imgrefurl= cid=MBxmP6I-IvvX5M&imgurl= url= n7FJoOukM&imgurl= zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.