Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní tepelné úpravy Téma: Tepelná úprava dušením Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s tepelnou úpravou dušením maso, základy, cibulový, paprikový, zeleninový….
2
Tepelná úprava dušením.
Dušení je proces kdy na potravinu působí horký vzduch, pára a částečně tuk. teplota při dušení je do 100°C před dušením maso opékáme ze všech stran dusíme pod pukličkou podléváme vodou nebo vývarem maso dusíme na základech Dušení na sporáku Tímto způsobem dusíme maso a zeleninu, větší množství můžeme dusit i v kotli nebo na pánvi. Dušení v troubě Tímto způsobem dusíme obiloviny a některé úpravy masa - závitky Dušení ve vodní lázni Tímto způsobem dusíme některé choulostivé druhy potravin - ryby, drůbež, obiloviny
3
Tepelná úprava dušením.
Druhy základů: Cibulový základ - (tuk a cibule) oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme .Podle stupně osmažení dělíme základ na světlý, zlatavý a tmavý. Paprikový základ - (tuk, cibule a mletá paprika) oloupanou a nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova a promícháme v ní papriku, do 10 sekund zalít .Zhnědla by a zhořkla. Zeleninový základ - (tuk, kořenová zelenina, cibule) na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu a pak oloupanou a nakrájenou cibuli + divoké koření, citrón Způsoby zahušťování: Zásmažkou Zaprášením vypeku Na sucho opaženou moukou Ve všech případech podle potřeby na závěr šťávu nebo omáčku přecedíme.
4
VY_32_INOVACE_TPP_511_pracovní list
1. Doplň správné výrazy: teplota při dušení je do _________; před dušením maso ____________ ze všech stran; dusíme pod _____________; Podléváme _________ nebo ____________; maso dusíme na ______________; opékáme, 100°C, vodou, základech, pukličkou, vývarem, 2. Doplň názvy základů: (tuk, cibule a mletá paprika) - ____________________ (tuk, kořenová zelenina, cibule) - _____________________ (tuk a cibule) - __________________
5
VY_32_INOVACE_TPP_511_pracovní list
1. Doplň správné výrazy: teplota při dušení je do 100 °C ; před dušením maso opékáme ze všech stran; dusíme pod pukličkou ; Podléváme vodou nebo vývarem ; maso dusíme na základech ; opékáme, 100°C, vodou, základech, pukličkou, vývarem, 2. Doplň názvy základů: (tuk, cibule a mletá paprika) – paprikový (tuk, kořenová zelenina, cibule) - zeleninový (tuk a cibule) – cibulový
6
Tepelná úprava dušením.
Obrázky k dušení - Obrázek jíšky -
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.