Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.
Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
2
OBSAH Charakteristika mlýnských výrobků1 Výroba mouky a krupice1
Tržní druhy mouky a krupice1 Posuzování jakosti mouky a krupice1 Rýže1 Krupařské výrobky1 Vločky1 Ostatní mlýnské výrobky1 Skladování mlýnských výrobků1
3
Charakteristika mlýnských výrobků
Vznik narušením obilného zrna Obsahují sacharidy, bílkoviny, minerální látky (fosfor, vápník, hořčík) vitamíny (B, E) Zpracování v mlýnech
4
Charakteristika mlýnských výrobků – druhy
Mouka Krupice Kroupy Loupaná rýže Vločky Trhanka Jáhly Loupaná pohanka Obilné klíčky
5
Výroba mouky a krupice Mlecí postup
předčištění a skladování, čištění, mletí Podle opakování: Podle stupně vymletí: navysoko • vysokovymletá (černá) naplocho • nízkovymletá (bílá) Vlastnosti výsledného produktu závisejí na surovině, jemnosti mletí a stupni vymletí
6
Tržní druhy mouky a krupice
Pšeničná krupice Hrubá, jemná, dětská dehydrovaná krupička Pšeničná mouka Hrubá, polohrubá, hladká (světlá, polosvětlá), celozrnná
7
Tržní druhy mouky a krupice
Speciální druhy Žitná mouka Kukuřičná krupice Pohanková krupice Celozrnná ječná mouka Ovesná mouka Kukuřičná mouka Pohanková mouka Prosná mouka
8
Tržní druhy mouky a krupice
Obr. 1: Pšeničná krupice hrubá
9
Tržní druhy mouky a krupice
Obr. 2: Pšeničná mouka polohrubá, hladká
10
Posuzování jakosti mouky a krupice
Senzoricky Laboratorně Obsah vody Obsah popela Stupeň granulace Obsah tuku Barva Chuť Vůně Konzistence
11
Rýže Charakteristika Lehce stravitelná Obsahuje fosfor, vitamin E
Vhodná pro děti a při dietách Zavářka Kaše, nákypy, přílohy
12
Rýže Druhy dle mlýnské úpravy: Tržní druhy: Surová rýže Parboiled
(neloupaná) Pololoupaná rýže (natural) Loupaná rýže (bílá rýže) Tržní druhy: Parboiled Předvařená Instantní Basmati Indiánská Ochucená
13
Krupařské výrobky Charakteristika
Loupání a broušení zrn ječmene, pšenice, žita, pohanky Druhy: Běžné (ječné kroupy, krupky – lámanka) Speciální (pšeničné kroupy, žitné kroupy, pohankové kroupy)
14
Vločky Charakteristika Výroba z jakostního zrna Úprava zrna
Čištění, loupání, napaření, lisování, sušení Druhy Ovesné, žitné, pšeničné, ječné, pohankové, rýžové, vločkové směsi
15
Ostatní mlýnské výrobky
Instantní mouka Loupaná pohanka a jáhly Trhanka (lámanka) Pšeničné klíčky
16
Skladování Podmínky Sucho, chladno, temné prostory, na podlážkách
Ochrana před hlodavci, živočišnými škůdci, aromatickými látkami, hygroskopickými látkami
17
Kontrolní otázky Vyjmenujte mlýnské výrobky.
Popište význam mlýnských výrobků ve výživě. Vysvětlete jaký je rozdíl mezi mletím navysoko a naplocho. Vyjmenujte tržní druhy pšeničné mouky a krupice. Vyjmenujte tržní druhy rýže. Vyjmenujte druhy vloček a jak se vyrábějí. Popište skladování mlýnských výrobků.
18
Literatura – knihy KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, č. j /
19
Literatura – obrázky Obrázky: 1. SANJAY ACH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 2. JAAQ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.