Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKristýna Beranová
1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_147 Ročník:1. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Základy přírodních věd Tematická oblast:Přírodní látky Téma:Lipidy Jméno autora:Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne:Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o lipidech.
2
LIPIDY Obr.1 z řeckého lipos = mastný
3
Obecná charakteristika velká a různorodá skupina přírodních látek hojně rozšířeny jak v živočišných, tak v rostlinných organismech patří mezi ně tuky, oleje, vosky nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v organických tzv. lipofilních rozpouštědlech (ether, chloroform, benzen) Obr.2
4
Z pohledu výživy mají z lipidů největší význam TUKY vznikají v živých organismech reakcí (esterifikace) glycerolu a mastných kyseli n + + VMK: - palmitová (C 15 H 31 COOH) nasycená (jednoduchá vazba) – pro tuky -stearová (C 17 H 35 COOH) -olejová (C 17 H 33 COOH) nenasycená (dvojná vazba) – pro oleje glycerol karboxylová kyselina tuk (ester) voda
5
Zisk tuků z přírodních materiálů se tuky získávají: lisováním rozdrcených plodů rostlin škvařením (vytavování) rozpouštěním v organických rozpouštědlech Obr.3 Obr.4
6
Funkce lipidů rezervní - slouží jako zdroj a zásoba energie strukturní - důležitá složka membrán a tkání (podkožní, nervové) Obr.5 Obr.6 Obr.7
7
Funkce lipidů ochranná - ochrana proti mechanickému poškození ledvin, tepelná izolace katalytická - některé jsou biokatalyzátory -lipofilní prostředí pro vitaminy, hormony a léčiva Obr.8 Obr.9
8
Obr.14 slunečnicový, olivový,… výjimka rybí tuk kapalné skupenství = olej obsahují nenasycené MK tzv. „hodné“ (zdravé) tuky obsahují málo cholesterolu nejhodnotnější :mořské ryby, oleje lisované za studena Rozdělení tuků podle původu živočišné máslo,sádlo,lůj pevné skupenství = tuky obsahují nasycené MK tzv. „zlé“ (škodlivé) tuky obsahují cholesterol, způsobuje ucpávání cév rostlinné Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.15
9
Obezita nadměrné ukládání tuků příčina: – nadměrná konzumace tučných potravin – malá fyzická námaha – nedostatečný pohyb Obr.24
10
Žluknutí tuků působením světla, tepla, vzduchu a mikroorganismů dochází k rozkladu oxidace vznikají aldehydy a ketony zapáchají a hořknou Obr.16
11
Obr.11 Ztužování tuků pro potravinářské účely se z rostlinných olejů vyrábějí pevné tuky - margaríny hydrogenace – reaguje vodík s olejem zanikají dvojné vazby jsou stálejší, odolnější vůči žluknutí, nepáchnou
12
STEROLY nejrozšířenější a nejznámější – cholesterol tvoří součást membrán živočišných buněk pomáhá tělu zpracovávat tuky ve větší míře se nachází v mozkové tkáni, ve žluči, v krevní plasmě, v nadledvinkách, v nervové tkáni, v míše, ve vaječném žloutku a v tuku ovčí vlny (lanolin) naše tělo potřebuje asi kolem 2 g cholesterolu denně za normální hladinu v krvi považujeme do 5,0 mmol/l zvýšený obsah v krvi způsobuje choroby krevního oběhu Obr.23
13
Obr.17 VOSKY zvláštní skupina lipidů rostlinné: tuhé povlaky na pokožce listů, plodů – ochranná funkce živočišné: včelí vosk – stavba plástů – stavební funkce součást krémů na boty, svíčky, lešticí pasty Obr.18 Obr.19 Obr.20
14
FERMEŽ snadno vysychající oleje např. lněný olej při styku se vzduchem brzy tuhnou použití k nátěrům dřeva, tiskařské černi, sklenářských tmelů a linolea Obr.21 Obr.22
15
Zdroje: Obr.1NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aktin.cz/webtemp/images/img-1000.jpg Obr.2NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nutriweb.cz/sites/default/files/styles/1000x/public/tuky.png Obr.3 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://abysportnebolel.sk/wp- content/uploads/2012/11/olivy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://nd01.jxs.cz/095/123/2ef00f8a6d_42552060_o2.jpg Obr.5NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://media.novinky.cz/922/179226-top_foto1- w4uny.jpg?1357300020 Obr.6 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://fitplan.cz/wp- content/uploads/2012/09/tuky-zena-iStock_000017451611XSmall.jpg Obr.7 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 22.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.brainexplorer.org/brain- images/myelin.jpg Obr.8 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bio-life.cz/text_img/1986ZTJ.jpg Obr.9NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://dokina.cz.imagebox.cz/apollo/f_pictures/20069265633511212.jpg Obr.10NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://i.lidovky.cz/07/111/lngal/VVR1ed0f0_maslo.jpg Obr.11NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fany.cz/cz/eshop/img/products/03- 006.jpg?PHPSESSID=e821c28 Obr.12NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nadoma.cz/image/product_view/956797_ed87444bf7.jpg Obr.13NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.irishhealth.com/content/image/58/image001.jpg Obr.14NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vaclavak.net/images/fotoblog/photos/slunecnice-2.jpg Obr.15 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.splendido.hr/wp- content/uploads/2010/11/olives.jpg Obr.16NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://image.tn.nova.cz/media/images/440x248/Dec2011/905593.jpg Obr.17 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naturfoto.cz/fotografie/andera/aloe-prava- 8935b.jpg Obr.18 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://byvanie.artmama.sme.sk/sites/byvanie.artmama.sk/files/images/voskovka.jpg
16
Zdroje: Obr.19 Jiří Bohdal. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naturfoto.cz/fotografie/ostatni/vcela- medonosna-34108.jpg Obr.20NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vojenskyprodej.cz/files/products/lesc.jpg Obr.21NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.barvyeso.cz/shop/product- image/800x600/387-360.jpg Obr.22NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ireceptar.cz/res/data/190/022821.jpg Obr.23NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.phillips- fit.co.uk/pfiles/images/reduced%20cholesterol.jpg Obr.24 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Dec2012/1431704.jpg?d41d Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.