Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám."— Transkript prezentace:

1 Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám v předstihu přílohou k samostudiu tento power point k př. 6.4 viz. níže + něco z teorie úvodem

2 Kinematika obecného rovinného pohybu tělesa Dále řešení příkladu 6. : 1. 2. 3.

3 Kinematika obecného rovinného pohybu tělesa Řešení: (ORP = tři parametrické rovnice!)

4 x A = x A (t) y A = y A (t)  =  (t) POSTUP : Nakreslit obecnou polohu AD + volba s.s. – x, y + zakótovat souř.=fce(času); zvolíme referenční bod – zde bod A; pak úkolem je: vyřešit pohyb bodu A (dvě rovnice) + + rotaci kolem něj (třetí rovnice)= (ORP = tři parametrické rovnice!) 1. 2. 3. Příklad 6. T

5 1. x A = s( t )(zadaná fce) 2. y A = y A (t) = 0 3. S s(t)  p Pohyb bodu D: T

6 Příklad 6.2 je též řešen ve Sbírce příkladů z Kinematiky na str. 31 a 32

7 POSTUP: Nakreslit obecnou polohu + zvolit s.s. +zakótovat obecnou souřadnici /=z kin.vztahu plyne fce(času) / zvolíme referenční bod – zde bod B; pak úkol= vyřešit pohyb bodu B (dvě rovnice) a rotaci kolem něj (třetí rovnice); Zde máme příklad pro spojené bodyBK a z konstatní délky lana vyplyne závislost pohybu bodu B; z geometrických vztahů vyplyne úhel natáčení tyče: ( p) C A0 A0 S r B0B0 ( d ) c h b K 0 POZN: parametr „( d )“ = b – p a parametr (p) plyne z rovnice: l 2 =(p+r) 2 +r 2 3 parametrické rovnice:1. x B = x B (t) 2. y B = y B (t) 3.  =  (t) Sestavte rovnice pohybu tělesa, tzn. U:

8 p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b K0 K0 K z konstantní délky lana plyne rovnice: K K 0 = POSTUP: Nakreslit obecnou polohu AB+ zvolit s.s.(např. v referenčním bodě B 0 ) +zakótovat obecnou souřadnici ( K K 0 ) /= z kin.vztahu plyne fce(času) - (K K 0 =c.t) a zakótovat souřadnici x B = x B (t), jejíž rovnici šetříme Dáno: |AB| = l, r, h, b, c = const., ( p ), ( d ). AB - K ct

9 p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b K 0 K z rovnice konstantní délky lana vyplyne závislost 1.: x B = x B (t)= y B = y B (t)= 0 1.: 2.:

10 p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB s = s(t) b Z geometrie vyplyne 3. rovnice - závislost : 3.:  =  (t) = , - ale nejdříve určíme „pomocnou“ veličinu s = s(t):  s(t)=   , - ale nejdříve určíme „pomocnou“ veličinu s = s(t):

11 p C A0 A0 S r O = B 0 d c h y x B A xB xB   s  3.:  =  (t) = , kde: a úhel gama určíme z cosínovy věty: cosínova věta pro  ABS: TZN: Závěr: 3 parametrické rovnice pohybu tyče pro referenční bod B, tzn. pohyb bodu B a rotace kolem něj: 1. x B = x B (t) 2. y B = y B (t) 3.  =  (t) = , viz. předchozí řešení a úhel gama určíme z cosínovy věty:


Stáhnout ppt "Vzhledem k tomu, že za týden - tzn. v 6. výukovém týdnu - se předpokládá – kromě testování – též exkurze v dílnách namísto výuky v počítačové učebně, posílám."

Podobné prezentace


Reklamy Google