Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY"— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ Free Powerpoint Templates

2 Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení příborů. na úseku obsluhy
Anotace Materiál poukazuje na rozdělení příborů na úseku obsluhy. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova jídelní, překládací, speciální Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy

3 Příbory- jsou předměty používané při jídle a při překládání pokrmů
Rozdělení: jídelní překládací Speciální Materiál: ušlechtilá ocel (nerez), stříbro plast dřevo

4 Jídelní příbory Slouží ke konzumaci pokrmů, svým tvarem musí odpovídat charakteru pokrmu, svou velikostí inventáři na kterém je pokrm podáván.

5 Jídelní příbory masový příbor (masový nůž + masová vidlička)
k hlavním chodům na masovém talíři

6 Jídelní příbory dezertní příbor (dezertní nůž + dezertní
vidlička) k pokrmům podávaným na dezertním talíři: studené a teplé předkrmy, sýry, teplé moučníky, sýry

7 Jídelní příbory rybí příbor (lopatkovitý nůž se špičkou + vidlička) k pokrmům z ryb a mořských živočichů

8 Jídelní příbory moučníkový příbor (dezertní vidlička + dezertní lžíce) k teplým moučníkům, např.palačinkám koktejlový příbor (kávová lžička + moučníková vidlička) k dezertům, předkrmovým koktejlům, k pohárům s kusovým ovocem

9 Jídelní příbory- lžíce a lžičky
polévková lžíce (součást jídelního příboru a klipsu) dezertní lžíce (k polévkám podávaným ve vývarovém šálku, součást moučníkového příboru kávová lžička (ke kávě, čaji, silným vývarům) kompotová lžička (kulatější tvar)

10 Jídelní příbory - lžíce a lžičky
moka lžička (k moka kávě, k exotickým polévkám) lžička na vejce lžička na zmrzlinu limonádová lžička

11 Překládací příbory Používá obsluhující i host
Slouží k překládání a manipulaci s pokrmy běžný překládací příbor - KLIPS (polévková lžíce + masová vidlička) velký překládací příbor (velká lžíce + dvouzubá vidlička), u slavnostního stolování překládací příbor na ryby (široký nůž + velká plochá vidlička)

12 Překládací příbory salátový příbor - (vypouklá vidlička a velká lžíce)
lopatka na ryby, dorty, chřest kleště na zákusky, led,dorty naběračka na omáčku, polévku dranžírovací příbor- (ostrý nůž a dvouzubá vidlička) nůžky na drůbež

13 Speciální příbory na humry na ústřice grapefruitový příbor na ovoce

14 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY"

Podobné prezentace


Reklamy Google