Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Stroje na zpracování těst a hmot
2
Podle účelu stroje a způsobu zpracování těsta, hmoty nebo náplně rozeznáváme:
- dělící a tužící stroje - odřezávací stroje - stroje na stříkání hmot - plničky náplní a dávkovače hmot - rozvalovací stroje
3
Stroje lze kombinovat a pomocí různých přídavných zařízení, lze sestrojit komplexní mechanizované linky Tyto stroje odstraňují namáhavou ruční práci například: šoulení koláčků, dělení bochánků z kynutého těsta, atd.
4
Dělící a tužící stroje Používají se především při výrobě pekařského pečiva, ale často se s těmi to stroji setkáváme i v cukrářské výrobě Především ve velkých výrobnách, si nedokážeme představit, bez těchto strojů pracovní den
5
Dělící stroje Používají se především při zpracování kynutých těst
Princip stroje: navážený kus těsta (bochánek) se vloží do dělícího stroje, stroj těsto stlačí a pak výsuvnými noži rozřeže bochánek na určitý počet kusů o stejné hmotnosti.
10
Odřezávací stroje Tento stroj se používá pro zpracování tužších hmot a těst Řezací stroje označované „strunovka“ pracují na principu: - Hmota ze zásobníku se protlačuje párem rýhovaných válců přes vytlačovací desku s matricí Tvary otvorů výměnné matrice určují tvary výrobků Po vytlačení požadovaného objemu se těsto odřezává ocelovou strunovkou
11
Oddělené a vytvarované těsto padá volně na plech nebo pás (dopravník) umístěný pod šablonou
Podle protlačovacích válců rozlišujeme stroje pracující periodicky nebo kontinuálně Periodické stroje se využívají v malých provozovnách Kontinuální stroje se využívají v průmyslové výrobě trvanlivého pečiva
12
Univerzální řezací stroje
Stále větší uplatnění nacházejí univerzální stroje, které umožňují provádět odřezávání i stříkání hmot, těst a náplní
13
Univerzální trezírovací stroj
Tento stroj je opatřen kolečky, tudíž je možno dle potřeby se strojem manipulovat Je určen k bodovému tvarování -kokosek, buflerů Může tvarovat přímočaré tažené tvary piškotů, tyčinek a dokáže i složitější tvary – rohlíčky, věnečky a jiné
14
Popis stroje Vanu naplníme hmotou Otevřeme otvory pístu
Zapneme chod stroje (píst směřuje dolů) a sledujeme otvory v pístu, jakmile se u okraje objeví hmota, uzavřeme otvory a vypneme chod stroje zkontrolujeme šablonu a vložíme pod trubičky plech a zapneme stroj
15
Roztírač plátů na šlehané hmoty
Stroj je založen na principu nanášení piškotových hmot Roztíraní je stejnoměrné o stejné dávce Roztírací lišta je svisle pohyblivá a lze ji mechanicky zvednout nebo snížit dle potřeby Roztírač je odnímatelný a snadno omyvatelný
16
Po rozetření prvního plátu je nutné překontrolovat tloušťku a hmotnost připravené hmoty – případně upravíme vzdálenost Při roztírání hmoty neměníme rychlost stroje!!!
17
Výhody roztíracího stroje
Stroj lze použít jak v malých výrobnách, tak i ve velkých provozovnách Zrychlí se pracovní operace roztírání, odpadá manipulace s dávkováním hmoty pro jednotlivé pláty Snižuje se kvalifikační náročnost oproti ručnímu roztírání, které vyžadovalo značnou odbornost Hmota je kypřejší neboť hmota je méně namáhaná než u ručního roztírání
18
Písemný test Popiš princip dělícího stroje
Jak se jmenuje stroj, který šoulí kousky těsta? Popiš jak se ručně zpracovává kynuté těsto u výroby koláčů. Proč lidé vymysleli tyto stroje? Rozepiš se
19
Dávkovací stroj na šlehané a třené hmoty
Tento stroj slouží k plnění a dávkování cukrářských hmot od lehkých šlehaných hmot až po hutnější třené hmoty Dávkovací stroj dávkuje na principu pístového systému Co vše může tento stroj dávkovat? ……………………………………………….. Dávkovací stroje s dávkovacím pístem - internet
20
Hlavní části dávkovacího stroje
Stojan s náhonem Válec s pístem Uzavírací šoupátka Válečková dráha Bezpečnostní zařízení a elektrická instalace Příslušenství stroje tvoří clony a vložka do násypky stroje pro současné dávkování různobarevných hmot (mramor – bábovka)
21
Funkce stroje Před uvedením stroje do chodu je třeba naplnit násypku hmotou, na válečkovou dráhu položit pečicí formy a upravit správnou výšku válečkové dráhy. Při plnění je třeba nastavit správnou vzdálenost vodícího pravítka do výpustě, aby hmota padala přesně do tvořítek
22
Pístová plnička Zařízení pracuje na principu pístové plničky. Ze zásobníku je hmota k tvarování nasávána pracovním pístem do válce a pak vytlačena přes různé trysky a hubice do forem, na pečící plechy, do korpusů, na výrobky, atd. Zařízení pracuje automaticky v regulovaném rytmu. Formy, plechy jsou posouvány dopravníkem nebo ručně
23
K zařízení lze připojit hadici s různými vyměnitelnými nástavci na jejím konci. V tom to případě lze v rytmu stroje ručně plnit různé formy, plnit nebo zdobit různé výrobky Zařízení je univerzální, vhodné nejen pro tvarování a dávkování hmot, ale i pro plnění a jejich úpravu, jakou je zdobení
24
Rozvalovací stroj Ruční rozvalování těst válečkem je zdlouhavé a namáhavé, proto je nahrazeno strojem rozvalovacím Stroj je vhodný k rozvalování listového, lineckého, vaflového a perníkového těsta Stroj rozválí těsto na požadovanou tloušťku těsta
25
Principem rozvalování spočívá v opakovaném průchodu těsta mezerou mezi dvěma hladkými válci, které jsou umístěny nad sebou Velikost mezery se každým průchodem těsta mezi válci zmenšuje a plát těsta se tak postupně prodlužuje V současné době se nejčastěji používá ručně ovládané rozvalovací stroje vyžadující trvalou obsluhu
26
Doplňující zařízení k rozvalovacímu stroji
Patří zde různé mechanizační prvky pro tvarování vybraných druhů výrobků Jsou to především řezací válce pro podélné i příčné krájení, svinovací zařízení, váleček pro navinování plátů
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.