Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIrena Matějková
2
Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952) Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní vztah hmotnosti a výšky Snížit celkovou spotřebu tuku na 30 % celkové energie
3
Další doporučení pro životní styl (Keys 1952) Nekouřit Pravidelně cvičit a chodit
4
Δ sérového cholesterolu = 0.026 x (2.16 Δ S–1.65 Δ P + 6.66 Δ d.chol.– 0.53)
5
Nedostatky Keysovy rovnice neodpovídá zcela individuální genetické determinaci nezahrnuje rozdíl mezi jednotlivými nasycenými mastnými kyselinami nebere v úvahu mírně rozdílné vlivy kyseliny olejové jen s jednou dvojnou vazbou mírně přeceňuje vliv alimentárního cholesterolu (který se např. u nízkotukové diety uplatňuje málo)
6
Doporučení AHA (2006) pro zdravý životní styl Celková spotřeba tuku25-35 % z toho nasycených mastných kyselin 7.5 % Spotřeba zeleniny a ovoce400- 500 g/den Spotřeba Na100 mmol/den 2 rybí jídla/týden Udržovat normální BMI (<25) 30 min fyzické aktivity téměř denně
11
BMI a riziko IM (US Nurses Study) BMIRRSignif. BMIRRSignif. 21 – 22 1.0 21 – 22 1.0 23 – 25 1.3* 23 – 25 1.3* 25 – 27 1.6 ** 25 – 27 1.6 ** 27 – 30 1.8 *** 27 – 30 1.8 *** > 302.7*** > 302.7***
12
environment Obesity genes (Leptin) ? X
13
Method 40 healthy women, 25–35 years of age BMI 28 (28–44,5) Abdominal type obesity Duration of 9 weeks Controlled physical activity Dietary intervention
14
Průběh studie: Soubor: 40 žen ve věku 25-35 let BMI nad 28 9 týdnů dietní intervence (energet. příjem do 8000 kJ) 9 týdnů dozorované fyzické aktivity (tepová frekvence 65% max. TF) Měření: Lipidové spektrum, glykemie, insulin nalačno TK, TF Váha, výška, obvod pasu a boků CRP, IL-6 Magnetická rezonance: objem viscerálního tuku (provedeno u 29 žen)
15
ns * 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Energy animal fat vegetable fat total fat 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 baseline after int. [mmol/l] Energy and fat intake
16
**** ns 70 80 90 100 110 120 WHRwaisthips baseline after intervention [cm] Changes in anthropometric parameters
17
ns * 0 1 2 3 4 5 6 Trigyceridestotal cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol baseline after int. [mmol/l] Changes in lipoprotein parameters
18
ns * ** * 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 GlycemiaInsulinLeptinLeptin rec baseline after int. [%] Changes in glycemia, insulin and leptin
19
ns *** **** 60 65 70 75 80 85 90 95 100 105 systolic BPdiastolic BPpulses baseline after int. [%] Changes in blood pressure and pulses
21
0 200 400 600 800 1000 1200 1400 baseline after intervention 723±183 640±189 [cm 3 ] p < 0,001 12 % Subcutaneous fat [cm 3 ] p < 0,001 baseline after intervention Visceral fat 18 % 0 500 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000 n=29 1119±743 936±662
23
Ridker, 1997 Relativní riziko prvního infarktu myokardu dle kvartilů koncentrace CRP
24
BMI and CRP
25
Změna koncentrace CRP p < 0,001 [mg/l] 4.31 ± 3.71 3.01 ±3.12
26
C-reactive protein p < 0,0002 4,31 ± 3,71 3,01 ± 3,12
27
Změna koncentrace IL-6 p = 0,249 [pg/l] 9,01 ± 6,47 11,25 ± 7,21
28
Free fatty acids p < 0,001 [mmol/l] 0,85 ± 0,18 0,54 ± 0,12
30
Posun cholesterolémie v české populaci [mmol/l] [n]
31
EXTRAHEPATÁLNÍ TKÁNĚ Metabolismus lipoproteinů
32
Mechanismus hypercholesterolémie zvýšená produkce VLDL v játrech snížený počet LDL receptorů
33
Regulace počtu LDL receptorů LDL rec. remnantnírec. Dietní vlivy - cholesterol - satur.MK - polyen. MK buněčnéjádro mRNA -LDL rec. cholesterol SREBP2 chylomikrony remnantnílipoproteiny Genetické vlivy cholesterol
34
Kandidátní geny hypercholesterolémie: Receptory LDL R LRP VLDL R Ligandy apoprotein B apoprotein C apoprotein A apoprotein CI Katalyzátory apoprotein CII apoprotein CIII Proteiny intravazálního metabolismu LP CETP LPL PTP Enzymy syntézy cholesterolu a intracelulárního transportu HMG-CoA reduktáza SREBP ABC transportéry CYP 7A1
35
Distribuční křivka cholesterolu
36
KS a VCS se neliší: V koncentraci inzulínu V koncentraci thyroxinu V BMI Ve složení diety (3-denní záznam) Ve spektru mastných kyselin VLDL
37
[mmol/l] *** NS *
38
[mmol/l] Frekvence apoE 4+ genotypů 5,18 ± 0,75 5,08 ± 0,40 5,59 ± 0,22 5,42 ± 0,18 6,11 ± 0,52 6,08 ± 0,55 [%] 9,814,219,6
39
Kandidátní geny polygenní hypercholesterolémie GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů ApoE e3, e2, e4Ano ApoCI I/D –317Ne LDL receptor PvuIIAno ApoB XbaINe ApoB I/DAno, jako haplotyp ApoB c/t-516 HMGCoAr (TTA)aAno ApoAII (CA)aNe CYP-7A1Ne CETP TaqINe GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů poCIII C3238GNe LPL Asp291SerAno ApoAV C-131TNe ApoAV Ser19TrpAno ApoAV Val 153MetNe ABCG5 Gln604GluNe ABCG8 Asp19HisNe ABCG8 Tyr54CysNe ABCG8 Thr400LysNe ABCG8 Ala632ValAno
40
Prokázali jsme genetické vlivy u hypercholesterolémie Účast jednotlivých genů je velmi malá Intrauterinní podvýživa hraje roli při vzniku hypercholesterolémie
41
Distribuce porodní hmotnosti apo E4+ VCS878 KS222 0,3 0,2 0,1 0 0,2 0,3 1,52,53,54,5[kg] VCS KS relativní frekvence [%] 1,52,53,54,5[kg] VCS KS relativní frekvence [%]
42
Koncentrace lipoproteinů * [mmol/l] porodní hmotnost Ł 3,00 kg ***
46
Spotřeba zeleniny a riziko IM (US Nurses Study) QuintilyRRSignif. QuintilyRRSignif. I 1.00 I 1.00 II 0.92ns II 0.92ns III0.84 * III0.84 * IV 0.78 * IV 0.78 * V0.61*** V0.61***
47
Vitamíny: AB 1 B 2 B 6 B 12 D CE Niacin Kyselina listová Suplementy jsou neúčinné! Pět porcí ovoce a zeleniny denně !
48
Minerální látky: NaK Fe Cafosfáty Mg Zn Mn stopové prvky Pět porcí ovoce a zeleniny denně!
49
Závěry: Hlavním problémem výživy je vyšší příjem energie než její výdej a vznikající obezita Současná naše dieta má stále vyšší podíl živočišných tuků – zdravá výživa nevyžaduje máslo Pět porcí zeleniny a ovoce je nutností – suplementace vitamíny nepomáhá Spotřeba soli do 6 g/den
50
Conclusions: The main problem of human nutrition is overnutrition Contemporary diet is still too rich in animal fat Five portions of vegetable and fruit per day – supplements are not effective Salt consumption max. 6 g/day
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.