Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilEla Čechová
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso pečené Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso pečené a technologické postupy pokrmů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-17
2
www. commons wikimedia.org
3
K pečení nejčastěji používáme maso: Kýta: v celku, šály (1,5-2kg) Pečeně: v celku, šály (1,5-2kg) Krkovička: v celku, šály (1,5-2kg) Plec: v celku, šály, kostky (4ks. 100g) Bůček v celku,rolády, šály, kostky (4ks. 100g) Vepř. koleno: v celku www. commons wikimedia.org
4
pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí. Před pečením maso omyjeme, nakrájíme na šály, kostky, částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme, svážeme motouzem. Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem a česnekem.
5
Maso dáme na pekáč, na dno pekáče dáme nasolené a omyté kosti a podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme Když maso pečeme s kůží( bůček), pak kůži po změknutí nakrájíme na drobné kostičky až k masu. Při pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme. Průběžně maso podléváme výpekem. Přebytečný tuk odebíráme v průběhu pečení.
6
šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou orestujeme a zalijeme vývarem provaříme asi půl hodiny přecedíme přes jemný cedník,dochutíme www. commons wikimedia.org
7
Vepřový vrabec kuchyňsky upraveno plec, omyjeme, osušíme krájíme přes vlákna na porce( 1kus,150g) maso osolíme, opepříme, okmínujeme po všech stranách opečeme na rozehřátém tuku, vyjmeme na tuku osmahneme očištěnou a nakrájenou na kostky cibuli, přidáme rajský protlak,česnek a mírně podlijeme vodou do základu přidáme opečené maso a pečeme v rozehřáté troubě do měkka během pečení maso obracíme a přeléváme vlastní šťávou www. commons wikimedia.org
8
Vepřová plec, kýta po selsku Vepřová pečeně Moravský vrabec Pečený bůček Vepřové výpečky Husarská roláda Plněný vepř. bůček Pečené koleno www. commons wikimedia.org. commons wikimedia.org
9
www. commons wikimedia.org. Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7 Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2 Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.