Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012 Ročník (obor):KČ 2. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Vepřové maso pečené Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva Vepřové maso pečené a technologické postupy pokrmů Šablona číslo materiálu: III/2-21 III/2- 21-17

2 www. commons wikimedia.org

3  K pečení nejčastěji používáme maso:  Kýta: v celku, šály (1,5-2kg)  Pečeně: v celku, šály (1,5-2kg)  Krkovička: v celku, šály (1,5-2kg)  Plec: v celku, šály, kostky (4ks. 100g)  Bůček v celku,rolády, šály, kostky (4ks. 100g)  Vepř. koleno: v celku www. commons wikimedia.org

4  pečení patří k nejoblíbenějším úpravám vepřového masa a můžeme tímto způsobem upravovat většinu jeho částí.  Před pečením maso omyjeme, nakrájíme na šály, kostky, částečně nebo úplně vykostíme, některé části svineme, svážeme motouzem.  Pečeme kusy o velikosti 1,5 až 2 kg. Solíme před vložením na pekáč, jinak může dojít k přesolení šťávy, kořeníme dále kmínem a česnekem.

5  Maso dáme na pekáč, na dno pekáče dáme nasolené a omyté kosti a podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme  Když maso pečeme s kůží( bůček), pak kůži po změknutí nakrájíme na drobné kostičky až k masu.  Při pečení nejdříve otočíme vrchní stranou dolů a v průběhu pečení maso otočíme.  Průběžně maso podléváme výpekem.  Přebytečný tuk odebíráme v průběhu pečení.

6  šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou  orestujeme a zalijeme vývarem provaříme asi půl hodiny  přecedíme přes jemný cedník,dochutíme www. commons wikimedia.org

7  Vepřový vrabec  kuchyňsky upraveno plec, omyjeme, osušíme  krájíme přes vlákna na porce( 1kus,150g)  maso osolíme, opepříme, okmínujeme  po všech stranách opečeme na rozehřátém tuku, vyjmeme  na tuku osmahneme očištěnou a nakrájenou na kostky cibuli,  přidáme rajský protlak,česnek a mírně podlijeme vodou  do základu přidáme opečené maso a pečeme v rozehřáté troubě do měkka během pečení maso obracíme a přeléváme vlastní šťávou www. commons wikimedia.org

8  Vepřová plec, kýta po selsku  Vepřová pečeně  Moravský vrabec  Pečený bůček  Vepřové výpečky  Husarská roláda  Plněný vepř. bůček  Pečené koleno www. commons wikimedia.org. commons wikimedia.org

9  www. commons wikimedia.org.  Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN 80-7032- 302-7  Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN 978-80- 7168-952-2  Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN 80-7032-588-7


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:2.12.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google