Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Podávání vína Stolničení KC1
2
Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky
3
Lahvové víno Inventář na podávání bílého a růžového vína
4
Postup servisu bílého a růžového vína
Objednávka vína hostem – číšník musí znát snoubení vín s pokrmy, charakteristiku značky Založení sklenic – pokud nejsou na stole
5
Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem
Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem. Spojená s podáním informací o víně. ? Jak držíme láhev? Video.
6
Jak držíme láhev. V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem
? Jak držíme láhev? V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem. Pravou rukou přidržujeme hrdlo. Prezentujeme ze strany, která je hostovi pohodlnější. Většinou zleva.
7
Otevření lahve – na keridonu nebo na stole.
Odřízneme uzávěr a odstraníme ho Zkontrolujeme stav zátky, očistíme ji přiručníkem, navrtáme (do 4/5), vytáhneme. Otřeme hrdlo láhve příručníkem a zátkou (odstraní se případná vlákna příručníku) U drahých vín prezentujeme zátku na menším talířku. Na zátku nesaháme. Používáme příručník.
10
Degustace = smyslové ověření kvality vína
Degustace = smyslové ověření kvality vína. Degustuje nejdřív sommeliér (otočený mírně od stolu). Běžně ale pouze host. Rozlévání vína podle v pořadí podle společenského postavení. Láhev držíme v pravé ruce, naléváme zprava, sklenice plníme do 1/3, levou ruku máme za zády ve výši pasu. Lahev držíme ve spodní části. Lahve s vydutým dnem držíme palcem ve výduti.
11
Dolévání vína – po vyprázdnění první sklenky můžeme dolít i těm hostům, které mají méně než polovinu obsahu sklenice. Řídí se přáním hosta.
12
K chlazení vína u stolu hosta se používá
Chladič nebo tubus 1/3 led, doplní se do ½ vodou. Lahev zakryjeme ubrouskem (skládá se na úzko nebo do trojúhelníku)
13
Zvláštnosti podávání červeného vína
Používá se dekantační košíček, ve kterém láhev prezentujeme i otvíráme. Košíček se používá kvůli usazení usazenin (tzv. depotu). Staré červené víno, které má depotu hodně přeléváme nejprve do dekantační karafy.
14
http://www. youtube. com/watch
15
Podávání šumivého vína
16
Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou
Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou. Ten pokládáme na dezertní talíř s ubrouskem nebo do speciálního stojanu.
17
Odstraníme kryt hrdla Vytáhneme víno z chladiče, osušíme ho a prezentujeme hostu Uvolníme agrafu Zátku přidržujeme palcem.
18
Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme
Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme. Láhev držíme směrem od hostů a šikmo. Degustace se provádí jen u drahých sektů a šampaňského. Rozléváme do ½ až ¾ sklenice.
19
Pracovní listy
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.