Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podávání vína Stolničení KC1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podávání vína Stolničení KC1."— Transkript prezentace:

1 Podávání vína Stolničení KC1

2 Rozlévané víno Cejchované sklo Skleněné džbánky

3 Lahvové víno Inventář na podávání bílého a růžového vína

4 Postup servisu bílého a růžového vína
Objednávka vína hostem – číšník musí znát snoubení vín s pokrmy, charakteristiku značky Založení sklenic – pokud nejsou na stole

5 Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem
Prezentace vína = odsouhlasení přinesené láhve hostem. Spojená s podáním informací o víně. ? Jak držíme láhev? Video.

6 Jak držíme láhev. V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem
? Jak držíme láhev? V levé ruce podloženou příručníkem nebo ubrouskem. Pravou rukou přidržujeme hrdlo. Prezentujeme ze strany, která je hostovi pohodlnější. Většinou zleva.

7 Otevření lahve – na keridonu nebo na stole.
Odřízneme uzávěr a odstraníme ho Zkontrolujeme stav zátky, očistíme ji přiručníkem, navrtáme (do 4/5), vytáhneme. Otřeme hrdlo láhve příručníkem a zátkou (odstraní se případná vlákna příručníku) U drahých vín prezentujeme zátku na menším talířku. Na zátku nesaháme. Používáme příručník.

8

9

10 Degustace = smyslové ověření kvality vína
Degustace = smyslové ověření kvality vína. Degustuje nejdřív sommeliér (otočený mírně od stolu). Běžně ale pouze host. Rozlévání vína podle v pořadí podle společenského postavení. Láhev držíme v pravé ruce, naléváme zprava, sklenice plníme do 1/3, levou ruku máme za zády ve výši pasu. Lahev držíme ve spodní části. Lahve s vydutým dnem držíme palcem ve výduti.

11 Dolévání vína – po vyprázdnění první sklenky můžeme dolít i těm hostům, které mají méně než polovinu obsahu sklenice. Řídí se přáním hosta.

12 K chlazení vína u stolu hosta se používá
Chladič nebo tubus 1/3 led, doplní se do ½ vodou. Lahev zakryjeme ubrouskem (skládá se na úzko nebo do trojúhelníku)

13 Zvláštnosti podávání červeného vína
Používá se dekantační košíček, ve kterém láhev prezentujeme i otvíráme. Košíček se používá kvůli usazení usazenin (tzv. depotu). Staré červené víno, které má depotu hodně přeléváme nejprve do dekantační karafy.

14 http://www. youtube. com/watch

15 Podávání šumivého vína

16 Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou
Šumivé víno je v chladiči s ledem a vodou. Ten pokládáme na dezertní talíř s ubrouskem nebo do speciálního stojanu.

17 Odstraníme kryt hrdla Vytáhneme víno z chladiče, osušíme ho a prezentujeme hostu Uvolníme agrafu Zátku přidržujeme palcem.

18 Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme
Přes zátku položíme složený ubrousek a otáčením a tahem ji vytáhneme. Láhev držíme směrem od hostů a šikmo. Degustace se provádí jen u drahých sektů a šampaňského. Rozléváme do ½ až ¾ sklenice.

19 Pracovní listy


Stáhnout ppt "Podávání vína Stolničení KC1."

Podobné prezentace


Reklamy Google