Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMia Vaňková
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.55 Polévky 9 TP bílých polévek Vytvořeno:7.9. 2013 Ověřeno: 18.12. 2013 Třída:SUS1
2
TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar B, bílá polévka, zahuštění, zjemnění, doplněk, TP Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými technologickými postupy přípravy jednotlivých skupin bílých polévek.
3
Technologické postupy přípravy bílých polévek
4
BÍLÉ POLÉVKY Zeleninová: zásmažka + vývar B + vývar ze zeleniny – povaříme + krájená kořenová zelenina + květák + hrášek + sůl + polévkové koření + nať + máslo. Bramborová: cibulová jíška + vývar B – povaříme + kořenová zelenina + sůl + pepř + majoránka – uvaříme + vařené brambory + česnek + polévkové koření + nať petrželová.
5
BÍLÉ POLÉVKY Selská: jíška + vývar B – povaříme + pepř + mléko + podušené žampióny na másle + vařené široké nudle + zelená nať. Čočková: světlá cibulová jíška + vývar B + majoránka + pepř + česnek + sůl – povaříme + vařená čočka – provaříme + polévkové koření.
6
BÍLÉ POLÉVKY KAŠOVITÉ Zahušťují se kašovinou: prolisované luštěniny, zelenina nebo obiloviny. Chuť a barva je dána zahušťovací surovinou. Polévky doplňujeme osmaženou houskou nebo chlebem. Lze je zjemnit smetanou, mlékem, máslem.
7
BÍLÉ KAŠOVITÉ POLÉVKY Bramborový protlak: Doměkka uvařené brambory scedíme, ale odvar si ponecháme. Brambory prolisujeme a rozšleháme s vařícím mlékem na kaši. Při šlehání rozředíme odvarem z brambor – povaříme + zjemníme máslem. Zdobíme petrželovou natí.
8
BÍLÉ POLÉVKY ŠLEMOVÉ Polévka z ovesných vloček: Světlá máslová zásmažka + zeleninový vývar + vločky – uvedeme k varu. Rozvařené vločky prolisujeme. Dochutíme solí + pepřem + muškátovým květem. Přidáme vařenou zeleninu a zdobíme natí.
9
BÍLÉ POLÉVKY SMETANOVÉ Pórková polévka s vejcem: Uvaříme krájený pórek v osolené vodě. Světlou zásmažku zalijeme vývarem B –) var + pepř + odvar z pórku + mléko + sůl -) provaříme + vařený pórek + rozšlehaná vejce + polévkové koření.
10
OPAKOVÁNÍ Která bílá polévka z uvedených skupin je považována za základní? Bramborová polévka. Které polévky použijeme v dietní kuchyni? Bílé šlemové polévky. Čím doplňujeme kašovité polévky? Osmahlou houskou nebo chlebem – krutony.
11
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.