Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finská republika - Hlavní město: Helsinky - Počet obyvatel: 5 mil. - Hymna: Vart Land (Má vlast) https://www.youtube.com/watch?v=WwL5Bl3TRdY - Ovšem hymna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finská republika - Hlavní město: Helsinky - Počet obyvatel: 5 mil. - Hymna: Vart Land (Má vlast) https://www.youtube.com/watch?v=WwL5Bl3TRdY - Ovšem hymna."— Transkript prezentace:

1 Finská republika - Hlavní město: Helsinky - Počet obyvatel: 5 mil. - Hymna: Vart Land (Má vlast) - Ovšem hymna není úplně daná, spousta lidí chtějí jako hymnu dílo od Jeana Sibelia Jménem Finlandia.

2 Nástroje Jediným původním nástrojem je Kantele
Kantele je Finský strunný dřevěný nástroj původně s 5 strunami. Moderní Kantele má až 36 strun a lze na něj hrát půltóny.

3 Významní skladatelé Jean Sibelius (1865 – 1957) Významná díla:
Karelia (orchestrální, suita) Jungfrun i Tornet Finlandia ( je slavná, protože vystihuje drsnou krajinu Finska) zkomponoval celkem 7 symfonií.

4 Významní skladatelé Eino Kettunen (1894 – 1964)
Byl hudebním skladatelem a textařem. Jediná jeho píseň, která se uchytila byla Levan Polkka, ale celosvětovou popularitu si získala díky hudební skupině Loituma v roce 1995, která se poté rozšířila po internetu Levan Polkka je příběhem děvčete Levy, která se potají vypraví na tancovačku, kde potká pěkného mládence, z jehož pohledu je celý příběh vyprávěn. Ten ji vyprovodí domů, kde na ni čeká její naštvaná matka. On ji ale umlčí a dívku si chce vzít.

5 Významní interpreti Loituma
Je finské kvarteto založené v roce 1989, které komponuje tradiční finské písně se zvukem Kantele. Základem jejich tvorby je pouze zpěv a zvuk. Členové: Sari kauranen Anita lehtola Timo Vaananen Hanni Mari Turunen

6 Významní interpreti Lordi
Jsou finská, hard rocková a heavy metalová hudební skupina. Vznikla roku 1992 a funguje nadále. Jsou známy hlavně díky svým hororovým klipům, kostýmům a promyšlenými pyrotechnickými prvky při koncertech, jejich vzorem je skupina Kiss.

7 Lordi Členové: Mr. Lordi Amen OX Mana Hella

8 Významní interpreti Nightwish
Je finská metalová skupina. Vznikla roku 1996, Tuomas Holopainen, Tarja Turunen a Emppu Vuorinen společně nahráli demo Nightwish, po kterém později pojmenovali kapelu. Poté přibrali i Juliuse Nevalainena.

9 Významní interpreti V roce 2005 byla Tarja Turunen z kapely vyhozena a nahradila ji Anette Olzon. Tu v roce 2012 nahradila zpěvačka Floor Jansen. Současní členové: Floor Jansen Tuomas Holopainen Marco Hietala Emppu Vuorinen Jukka Nevalainen Troy Donockley

10 Významní interpreti Tarja Turunen (1977)
Je finská operní zpěvačka, která pro svůj zpěv při kterém zamrazí, nazývána ledovou královnou severu. Do roku 2005 zpívala ve skupině Nightwish. Zpívá převážně soprán.

11 Zdroje Wikipeide Google obrázky


Stáhnout ppt "Finská republika - Hlavní město: Helsinky - Počet obyvatel: 5 mil. - Hymna: Vart Land (Má vlast) https://www.youtube.com/watch?v=WwL5Bl3TRdY - Ovšem hymna."

Podobné prezentace


Reklamy Google