Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina"— Transkript prezentace:

1 1.6.2007 Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
OMÁČKY Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina

2 V české kuchyni patří omáčky k oblíbeným přílohám
V české kuchyni patří omáčky k oblíbeným přílohám. Doplňujeme jimi různé druhy vařených mas, zeleniny a další pokrmy. Omáčkami zvýrazňujeme chuť určitých pokrmů.

3 Biologická a energetická hodnota omáček se liší podle toho z čeho je připravujeme.na přípravu potřebujeme: tuk, hladkou mouku, výpeky, vývary z masa, kostí i zeleniny, mléko, smetanu, vejce a zeleninu, sůl, koření, zelené natě.

4 Zahuštění omáček Jíškou nebo zásmažkou
Kváskem (mléko nebo smetana a mouka) Bramborovou nebo kukuřičnou moukou

5 Rozdělení omáček Teplé a studené Bílé a hnědé
Základní dělíme dále na : hrubé bílé hrubé hnědé teplé jemné a bílé studené jemné a bílé

6 Základní omáčky Bešamel – světlá jíška ředěná mlékem, ochucená solí a
muškátovým květem Velouté- světlá jíška ředěná vývarem, zjemněná smetanou a žloutky Španělská – zeleninový základ s hladkou moukou zalejeme vývarem a červeným vínem. Holandská – nad párou šleháme žloutky s vývarem, nakonec přidáme máslo. Majonéza – šleháme žloutky s olejem.

7 Jemná česneková omáčka 4 stroužky česneku, 180g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibulka, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř bílý. Česnek prolisujeme, cibuli nastrouháme a vše promícháme.

8 Svíčková na smetaně

9 Příprava: maso naložíme den dopředu do nálevu z octa, vody koření a zeleniny, dáme do chladna

10 Naložené maso vložíme do pekáče s celým nálevem a pečeme asi dvě hodiny, poté vyjmeme a zeleninu rozmixujeme. Zředíme trochou mléka a vaříme na mírném ohni. Na závěr přidáme šlehačku a citrónovou šťávu.

11 Suroviny: maso, celer, mrkev, petržel,cibule, ocet, voda

12 Domácí úkol Vyjmenujte a napište technologický postup pěti omáček k hovězímu masu. Domácí úkol odesílejte na .


Stáhnout ppt "Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina"

Podobné prezentace


Reklamy Google