Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
D - mannosa 4-epimer D-glukosy Epimerní cukr (epimer) = liší se konfigurací na 1 chirálním C Fischerovy vzorce
2
C6H12O6 D - glukosa D-fruktosa (aldosa) (ketosa)
3
Chování ve vodném roztoku
Vzniká zde cyklická struktura reakcí skupin -OH a –COH, vzniká poloacetalová vazba (i u pentos) Vznik 6-členného cyklu H H OH H HOH2C CHO OH OH H OH
4
Pyranosy = cyklické monosacharidy s 6-členným kruhem
Zobrazení Haworthovými projekčními vzorci Reakce –CHO s –OH na uhlíku č. 5 cyklická struktura (hemiacetal) - Vznik nového asymetrického C (původně karbonyl) alfa a beta anomery glukosy (lépe glukopyranosy – cyklická) Anomery (liší se orientací -OH na uhlíku č.1)
5
A co ketosy? (fruktosa) Vznik 5-členného cyklu (od furanu) -OH
6
Nejvýznamnější monosacharidy:
D-glukosa (hroznový cukr) – ovoce, med, krev (množství = glykemie) součást polysacharidů, disacharidů… energie D-fruktosa (ovocný) – nejsladší D-galaktosa – sliz (rostliny), krevní polysacharidy, v mléce D-ribosa – v RNA a DNA - v ATP (zdroj energie) N-glykosidová vazba H ribosa 2-deoxy-D-ribosa v DNA
7
Chemické vlastnosti Vznik acetalů (glykosidy) – reakcí např. s alkoholy v H+ na uhlíku č. 1 (nejreaktivnější) Esterifikace např. α-D-glukosa-1,6-bisfosfát H3PO4 – kyselina fosforečná
8
Oxidace Ag(NH3)2OH + R-CH=O RCOO-NH4+ + 2Ag + 3NH3 + H2O
vznikají aldonové kys. (uhlík č. 1) kys. D-glukopyranová (D-glukonová) Důkaz aldos: pomocí Fehlingova (CuSO4) a či Tollensova činidla (hlavní složka AgNO3 + NH4OH) 2Cu NaOH + H2O + R-CH=O RCOO-Na+ + Cu2O + 4H+ Ag(NH3)2OH + R-CH=O RCOO-NH Ag + 3NH3 + H2O Oxiduje se monosacharid (jeho aldehydová či ketonová skupina) a redukuje se měďnatý či stříbrný kation (monosacharidy mají redukční účinky-oxidují se na uhlíku č. 1)
9
Disacharidy Monosacharidy jsou spojené O-glykosidovou vazbou α-
Volná OH-skupina na uhlíku č. 1, zde možnost oxidace (maltosa je redukující cukr -reaguje s Fehlingovým činidlem) 1 4 α- Maltosa – ze dvou jednotek α-D- glukopyranosy Sladový cukr, v pivu, vzniká ze škrobu při klíčení semene, je málo sladká
10
β-D- galaktopyranosa + α-D- glukopyranosa laktosa
4 1 β-D- galaktopyranosa + α-D- glukopyranosa laktosa Mléčný cukr, pomocná látka v tabletách a vitaminech, není sladká
11
2 1 α-D- glukopyranosa + β-D- ruktofuranosa sacharosa Řepný (třtinový) cukr, z glukosy a fruktosy (při fotosyntéze), karamel (E150) Neredukující cukr Disacharidy mohou hydrolyzovat (kyselé či zásadité prostředí, enzymy-např. sacharasa) a rozpadat se na monosacharidy, z nichž jsou složeny.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.