Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Lomené algebraické výrazy Delenie lomených výrazov

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Delenie lomených výrazov Pri delení zlomkov postupujeme tak, že prvý zlomek opíšeme, delenie nahradíme násobením a druhý zlomek prevrátíme. Delenie zlomkov znamená násobenie prvého zlomku prevrátenou hodnotou druhého zlomku.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pri delení zlomkov používame krátenie zlomkov nad sebou alebo do kríža. Ten istý príklad bez krátenia:

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. To, čo platí pre delenie zlomkov, platí aj pre delenie lomených výrazov. Lomený výraz delíme lomeným výrazom tak, že prvý výraz opíšeme, namiesto delenia dáme krát.Druhý výraz prevrátime a lomené výrazy násobíme. Čitateľa vynásobíme čitateľom a menovateľa menovateľom. Lomené výrazy môžeme s výhodou krátiť „nad sebou“ i do kríža. Prv, než začneme krátiť, musíme čitateľa aj menovateľa rozkložiť na súčin, ak sa to dá. Pamätaj: Nikdy nekrátíme „vedľa seba“!!! 2

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vydeľte Pri výpočtoch s lomenými výrazmi nesmieme zabudnúť na určovanie podmienok, kedy nemajú alebo majú výrazy zmysel. Pamätaj na podmienky!!! Delenie premeníme na násobenie Vyjmeme y krátime 00 00 00

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Vyjmeme 2 Vyjmeme y krátime Delenie lomeného výrazu celistvým výrazom

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Deľte: Upravíme pomocou vzorca Odčítame lomené výrazy A príklady možu byť ešte zložitějšie … Podmienky kráti me Zameníme sčítancov

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Príklady na precvičenie

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Vydeľte lomené výrazy :

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13

14 Vydeľte lomené výrazy:


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google