Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Soustavy rovnic Řešit soustavu dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými x, y znamená: Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. určit všechny uspořádané dvojice [x,y], které jsou řešením první i druhé rovnice. Při řešení soustavy dvou lineárních rovnic používáme ekvivalentní úpravy, které se používají při řešení lineárních rovnic s jednou neznámou.

3 Soustavy rovnic Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Soustavy dvou lineárních rovnic řešíme: a) metodou dosazovací (substituční) - z jedné rovnice vyjádříme jednu neznámou - takto získaný výraz dosadíme do druhé rovnice soustavy - tím získáme jednu lineární rovnici, kterou vyřešíme a) metodou sčítací (adiční) - jednotlivé rovnice násobíme vhodnými čísly, abychom po sečtení upravených rovnic získali jednu lineární rovnici s jednou neznámou

4 Soustavy rovnic Dosazovací metoda Postup ř ešení: 1) Z jedné rovnice vyjád ř íme jednu z neznámých. 2) Získaný výraz dosadíme do druhé rovnice. 3) Vznikne rovnice s jednou neznámou, kterou vy ř ešíme. 4) Dosazením vypo č ítáme druhou neznámou. 5) Zkouška Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Soustavy rovnic Dosazovací metoda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Soustavy rovnic Řeš dosazovací metodou Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Soustavy rovnic Řeš dosazovací metodou Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Soustavy rovnic Řeš dosazovací metodou Daná soustava rovnic má nekone č n ě mnoho ř ešení Ř ešením soustavy rovnic je uspo ř ádaná dvojice: Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Soustavy rovnic Řeš dosazovací metodou Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Soustavy rovnic Sčítací metoda Postup ř ešení: 1) Jednu z rovnic vynásobíme (-1) 2) Rovnice se č teme. 3) Vznikne rovnice s jednou neznámou, kterou vy ř ešíme. 4) Dosazením x = 1 do jedné z rovnic, vypo č ítáme druhou neznámou. 5) Zkouška Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. /.(-1)

11 Soustavy rovnic Sčítací metoda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. /.(-1)

12 Soustavy rovnic Sčítací metoda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. /.(-4) /.3

13 Soustavy rovnic Řeš sčítací metodou Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google