Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
2
Výroba cukru Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
3
Etapy výroby Mechanická úprava řepy Získávání difúzní šťávy
Čištění difúzní šťávy Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Získání surového cukru a jeho čištění
4
Mechanická úprava řepy
Cíl: očištění řepy rozřezání řepy na řízky Fyzikálně-chemické pochody: rozpustnost Vstup látek bulvy cukrové řepy Výstup látek řepné řízky
5
H2O jáma s řepným splavem váha řezačky řepné kolo pračka třasadlo
výtah
6
Získávání difúzní šťávy
Cíl: vyluhování sacharosy z buněk pletiva řepných řízků získání difúzní šťávy Fyzikálně-chemické pochody: koagulace bílkovin difúze Vstup látek řepné řízky horká voda Výstup látek difúzní šťáva vyslazené řepné řízky
7
horká H2O dopravník difuzér řízkolis zásobník difúzní šťávy
8
Čištění difúzní šťávy Cíl:
odstranění necukerných látek z difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy zisk lehké šťávy Fyzikálně-chemické pochody: neutralizace srážení saturace filtrace Vstup látek difúzní šťáva Ca(OH)2 CO2 Výstup látek lehká šťáva saturační kaly
9
zásobník difúzní šťávy
saturák vyhřívač čeřicí nádoba saturák dekantér Ca(OH)2 vyhřívač kalolis rotační filtr CO2 saturační kaly
10
Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny
Cíl: zahuštění lehké šťávy ke krystalizaci – zisk těžké šťávy zisk cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odpařování krystalizace Vstup látek lehká šťáva Výstup látek těžká šťáva I. cukrovina
11
vícečlenná vakuová odparka
zásobník lehké šťávy vícečlenná vakuová odparka brýdová pára filtr zrnič SO2 výměník tepla zásobník těžké šťávy I. cukrovina krystalizátor
12
Získání surového cukru a jeho čištění
Cíl: oddělení krystalů cukru od matečného sirobu zpracování matečného sirobu na další podíl cukru očištění surového cukru Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování odpařování krystalizace vykrývání filtrace adsorpce Vstup látek I. cukrovina surový cukr voda Ca(OH)2 adsorbent Výstup látek zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr Melasa bílá cukrovina
13
I. cukrovina II. cukrovina surový cukr
zrnič zelený sirob odstředivka zásobník II. cukrovina surový cukr krystalizátor melasa odstředivka zadinový cukr
14
H2O Ca(OH)2 afináda afinádní sirob filtr adsorbent bílá cukrovina
15
Shrnutí Etapa Fyzikálně-chemické pochody Vstup látek (suroviny)
Výstup látek (produkty) Mechanická úprava řepy rozpustnost bulvy cukrové řepy řepné řízky Získávání difúzní šťávy koagulace bílkovin difúze horká voda difúzní šťáva vyslazené řepné řízky Čištění difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy srážení necukerných látek saturace filtrace sraženin Ca(OH)2 CO2 lehká šťáva saturační kaly Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny odpařování krystalizace těžká šťáva I. cukrovina Získání surového cukru a jeho čištění odstřeďování vykrývání filtrace adsorpce surový cukr voda adsorbent zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr melasa bílá cukrovina
16
Produkty výroby Vyslazené řepné řízky Surový cukr Melasa Bílý cukr
Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl
17
Produkty výroby Cukr krystal Cukr krupice Cukr moučka Cukrové homole
Krystaly o velikosti 0,2 – 0,4 mm Krystaly o velikosti 0,16 – 0,8 mm Cukrové homole Kostkový cukr Cukr bridž
18
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Konec Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.