Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLukáš Dvořák
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.11 - Třídění podle velikosti Vytvořeno:02.02.2013 Ověřeno: 25.02.2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:mechanické operace výroby, třídění podle velikosti Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Do této skupiny patří mnoho operací, které většinou nemění složení, tedy chemickou podstatu suroviny, polotovaru.
4
Mechanické Tepelné Difúzní Kombinované – fyzikální i chemické
5
1.Třídění podle velikosti 2.Vážení, třídění podle hmotnosti 3. Praní 4. Mechanické dělení a mělnění 5. Lisování 6. Míchání 7. Sedimentace, dekantce
6
Je důležitou operací v mnoha oborech potravinářského průmyslu. Nejběžnější je třídění zrnitých materiálů na sítech (obilí, mlynářské výrobky). Materiál postupně prochází síty s různou velikostí ok – od největší po nejmenší. Jednotlivé skupiny zůstávají na příslušném sítu – síta se pohybují – natřásají a vibrují.
7
Další uplatnění tohoto třídění najdeme v konzervárenství – pásové třídičky – mezery mezi pásy ovlivňují velikost plodů. Patří sem i třídění brambor na kombajnu nebo ve skladu, pásy těchto třídiček jsou válečkové a mezery mezi válečky určují velikost brambory.
8
Vibrační třídička MVT-A-5
9
1.Uveď základní rozdělení operací v potravinářském průmyslu. Mechanické, tepelné, difúzní, kombinované – fyzikální i chemické. 2. Jak se rozdělují mechanické principy? Třídění podle velikosti, vážení, třídění podle hmotnosti, praní, mechanické dělení a mělnění, lisování, míchání, sedimentace, dekantace.
10
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.