Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.11 - Třídění podle velikosti Vytvořeno:02.02.2013 Ověřeno: 25.02.2013 Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:mechanické operace výroby, třídění podle velikosti Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Do této skupiny patří mnoho operací, které většinou nemění složení, tedy chemickou podstatu suroviny, polotovaru.

4  Mechanické  Tepelné  Difúzní  Kombinované – fyzikální i chemické

5  1.Třídění podle velikosti  2.Vážení, třídění podle hmotnosti  3. Praní  4. Mechanické dělení a mělnění  5. Lisování  6. Míchání  7. Sedimentace, dekantce

6  Je důležitou operací v mnoha oborech potravinářského průmyslu.  Nejběžnější je třídění zrnitých materiálů na sítech (obilí, mlynářské výrobky).  Materiál postupně prochází síty s různou velikostí ok – od největší po nejmenší. Jednotlivé skupiny zůstávají na příslušném sítu – síta se pohybují – natřásají a vibrují.

7  Další uplatnění tohoto třídění najdeme v konzervárenství – pásové třídičky – mezery mezi pásy ovlivňují velikost plodů.  Patří sem i třídění brambor na kombajnu nebo ve skladu, pásy těchto třídiček jsou válečkové a mezery mezi válečky určují velikost brambory.

8 Vibrační třídička MVT-A-5

9  1.Uveď základní rozdělení operací v potravinářském průmyslu.  Mechanické, tepelné, difúzní, kombinované – fyzikální i chemické.  2. Jak se rozdělují mechanické principy?  Třídění podle velikosti, vážení, třídění podle hmotnosti, praní, mechanické dělení a mělnění, lisování, míchání, sedimentace, dekantace.

10 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google